Ungdomar hatar på nätet - precis som vuxna

Hur beter du dig ute på nätet? Tänker du på nätetiketten?

Hur beter du dig ute på nätet? Tänker du på nätetiketten?

Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX

Krönika2013-12-14 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vuxenvärlden chockas över vad som skrivs på ungdomssajter som Ask.fm och Luleå kommun har blockat sajten. Elever kränks på nätet och nätmobbing frodas. –

Själv är jag inte förvånad överhuvudtaget över att teesen ohämmat skriver elakheter till varandra.

För ungdomar gör som vuxna gör. Och vuxna kan inte stoltsera med sin gedigna kunskap om nätetikett - utan en hel del till pappret myndiga personer borde enbart skämmas. Det kan jag intyga med erfarenhet från min egen mailkorg - sist fick jag sexistisk mail efter att ha skrivit om Kiruna hockey och jämställdhet. Då händer det något med en - man vill vara stark och förnuftig- istället blir man illa berörd och ledsen. I värsta fall nedtystad i rädslan över nästa kränkning som kan komma. Eller så blir man apatisk inför näthatet, alternativt tänker man att "jag förtjänar det här". Alla tre alternativen känns extremt osunt och inte alls som bra byggstenar för ett tryggt och tolerant samhälle.

Sexism och rasism

Vuxna människor sitter inte bara och mailar otrevligheter till skribenter som debatterar under sitt eget namn och med tillgängliga kontaktuppgifter - de skriver också rasistiska, sexistiska, icke humana inlägg på mörkersajter på nätet och publicerar allt under någon "fyndigt" alibi. De är "modiga" och "sanningssägare" under sin dolda mantel. De skyddar sin egen integritet och sin egen sfär, men klampar ohämmat på andra medmänniskor. Blir näthataren "upptäckt" så kommer ursäkter som att "det var inte meningen", "det var skämtsamt" eller "jag tog i lite, men menade inget illa" eller så skyller man sonika på någon annan familjemedlem (!).

Tar inget ansvar

Det är lätt att förstå att tongångarna piskas upp på nätet. De man skriver om slutar bära hud i skribenternas ögon, utan blir något annat, kanske ett objekt för allt ens eget hat och ilska, ens egen frustration. Kanske en symbol för någon myndighet eller någon orättvisa. Någon form om mänsklig omtanke verkar inte vara något som är uppfunnet överhuvudtaget i näthatssammanhang. Människor och folkgrupper förvandlas till pricktavlor som hatpilar ska träffa med ilskna bokstäver och den som når hjärtat och får objektet att blöda vinner, bokstavsskyttarna slickar girigt i sig blodet som rovdjur och jagar sedan vidare i grupp efter nästa offer i den digitala världen, rusiga av framgångarna och applåderande och påhejade av varandra. Och inte tänker man på att någon har drabbats av allt detta. Någon som är människa.

Någon som har en själ. Någon som faktiskt finns - på riktigt- och den riktiga människans reaktioner tar näthatarna inte något ansvar för. Slipper se. Slipper bli bemött av.

Osunt klimat

Jag är rädd för det här klimatet och det borde du också vara. För vi måste våga fråga oss – vad betyder det här för vårt samhälle?

Vad betyder det att man kan spy stinkande galla anonymt över andra människor och folkgrupper och framförallt- vad betyder det att folk faktiskt gör det? Ni som kränker andra människor och folkgrupper på olika forum- tänker ni på vilken skada ni faktiskt gör?

Ni bidrar till att ungdomar mobbar varandra på sajter som Ask.fm och det är något jag i alla fall inte hade varit ett dugg stolt över.

Råd till vuxna om nätkulturen från netnannyn Elza Dunkels:

1. Respektera rätten till integritet

Datorn och mobiltelefonen

är personliga medier till skillnad från exempelvis

tv och tidningar - respektera ditt barns integritet.

2. Prata om internet

Fråga om vad barnen gör, ställ frågor.

3. Håll dig lugn.

När du får höra något oroande är det viktigt att du inte överreagerar utan försöker vara vettig.

4. Var intresserad

Prata med de unga om deras vanor. Läs på om datorer och spel.

5. Det är du som är vuxen

Sätt rimliga gränser, exempelvis när det gäller

tidsanvändningen. En rimlig regel är att inte sitta vid datorn fram till

sängdags, eftersom hjärnan behöver tid att hinna varva ner.

6. Tänk på kroppen

Ha bra utrustning. Inför en regel

att både barn och vuxna avbryter minst en gång i timmen för att göra

något annat för att bryta det monotona datorsittandet.

7. Var orättvis.

Det ena barnet mår kanske bra av att någon

avbryter datoranvändandet ofta medan ett annat barn mår bra av att

använda datorn mycket. Rättvisa

är att titta ett barn i ögonen och se hur det mår.

Fakta: http://netnanny.wordpress.com/

Elza Dunkels är filosofie doktor i pedagogiskt

arbete vid Umeå universitet. Dunkels doktorsavhandling handlar

om barns och ungas Internetanvändande och om kulturer på

nätet.

Läs mer om