Trädgården helar oss

Foto:

KRÖNIKA2014-05-21 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 När livet känns rörigt vill jag helst åka till min kolonilott. Där finns ett lugn som jag inte hittar på många andra platser. Då vill jag helst sitta på stugbron med en kopp kaffe i handen och ta in stillheten. De ljud som hörs mest är från fåglarna som sjunger ikapp. Växterna de bara finns där. De säger ingenting och de kräver ingenting. De kanske blir starkare med extra vatten och extra gödning, men växer gör de oavsett om jag är där eller inte. Och även om de vissnar ner och dör på hösten återkommer de med full kraft varje vår. I trädgården finns inga dåliga slut.

När författaren Lena Katarina Swanberg miste sin livskamrat återfann hon livslusten i sin trädgård. Om detta har hon skrivit boken ”En trädgård till tröst”.

Grönskan och ljuden blev hennes medicin och i trädgården fick hon se hur tiden gick i cirklar.

Och forskning har upprepade gånger visat på just detta, att naturen helar oss.

Miljöpsykologen Roger Ulrich har till exempel visat på att patienter med samma åkommor tillfrisknat olika snabbt beroende på om de på sjukhuset haft utsikt mot ett grönområde eller mot en tegelvägg. De som hade utsikt mot grönska hade färre komplikationer och krävde mindre medicinering. Flera studier visar också på att ju mer natur vi har i vardagen - i form av krukväxter såväl som skogspromenader - desto mindre stressade blir vi.

Under sommaren kommer vi att fortsätta med vår trädgårdsserie där vi följer Eva Enberg Isaksson och träffar andra intressanta personer i trädgårdssammanhang.

Har du tips om en ovanlig trädgård? Mejla mig: pia.hanzi@nsd.se

Läs mer om