2011 är historiskt. För första gången blev internet en officiell del av det engelska språket. Orden "lol" och "omg" tog plats i Oxfords ordbok över det engelska språket. En händelse av vikt. För internet är det skrivna språkets - tro det eller ej - främsta kulturbärare. Jag törs till och med påstå att vi under det senaste decenniet skrivit mer än någonsin tidigare i jämförelse med resten av mänsklighetens samlade historia.
Ord föds och dör under bråkdelen av millisekunder i det binära samhället. Det engelska påfundet är sent påkommet men bättre sent än aldrig. Sverige ligger däremot långt efter. Men så funkar det ofta vara i stelbenta organisationer med ständiga ledare. De hindrar utveckling - såväl i Libyen som i Svenska akademien.
Här är mitt förslag: Nästa år vill jag se ett :) i Svenska akademiens ordbok. Emotikoner, känslosymboler, är kanske internets viktigaste språkpåfund. En nödvändighet för att nyansera det skrivna språket och vårt sätt att kommunicera.
Låt mig förklara:
n Du är ju dum i huvudet!
n Du är ju dum i huvudet :)
Samma ord. Två helt olika betydelser. Smileyn överför ironi eller "glimten i ögat" på ett sätt som vi tidigare inte kunnat göra med enbart två tecken. Självklart finns risk för överanvändning.
n Att vara eller icke vara, det är frågan.
n Att vara eller icke vara, det är frågan :(
För det talas ständigt om näthatet. Jag jobbar ibland med att godkänna nätkommentarer på NSD och visst kan jag förfäras över människors "uttrycksförmåga". Men det finns ändå en vag misstanke om att en del av näthatet beror på en språklig misskommunikation. Att toner och gråa nyanser försvinner i ett svartvitt förhållningssätt. Att vårt skrivna språk inte riktigt räcker hela vägen. För det är svårt att skriva med glimten i ögat. Alla har nog skickat iväg skämtmejlet som mottagaren tog på allt för stort allvar.
Nobelpristagaren i litteratur 1957, Albert Camus, skrev en gång: "Hur många brott begås inte endast för att dess författare inte kunde utstå att ha fel?" För det är svårt att ta tillbaka ett påstående när man väl skrivit det oavsett om det hade goda intentioner. Och i ett sånt klimat skapas en negativ spiral där människor till slut bara kastar skit. Så gödsla då hellre med emotikoner.
Olof Palme var en mästare på retoriska pikar och skämt. Hade han levt i dag hade han säkert använt smileys på sin Twitter. En utökning av vår vokabulär förstör inte det svenska språket. Det får oss att växa. Så till nästa gång. Sätt ett :) på ditt näthat.