Slå en signal eller skicka ett mejl till din favoritbutik eller favoritrestaurang och be dem att mot betalning posta presentkort som får bli julklappar till dina nära och kära.
I syfte att förhoppningsvis övertyga dig om årets julklapp och samtidigt reda ut eventuella funderingar följer här en sammanställning rörande vanliga frågor om juridiken kring presentkort.
Hur länge är presentkort giltiga?
Presentkort är giltiga i tio år, om inte något annat framgår på presentkortet. Den aktuella butiken/restaurangen har alltså rätt att begränsa giltighetstiden till exempelvis ett år istället för tio år, vilket är vanligt.
Kan jag ångra mitt köp av presentkortet?
Ja, om du har köpt presentkortet på ett ”coronasäkert” sätt, exempelvis via mejl eller telefon, har du ångerrätt i 14 dagar. Det innebär att du inom 14 dagar från köpet kan kontakta butiken/restaurangen och meddela att du ångrar ditt köp och vill ha pengarna tillbaka. För den som vill att presentkorten ska kunna returneras om de inte uppskattas av mottagaren är det därför viktigt att tillse att perioden för ångerrätt inte löpt ut innan julafton. Se därför till att presentkorten inte köps in alltför tidigt. Den som vill nyttja sin ångerrätt bör göra det skriftligen för att kunna visa att ångerrätten nyttjats i tid.
Kan jag få kontant växel om jag handlar för ett lägre belopp än presentkortet är värt?
Nej, du kan inte kräva att få tillbaka mellanskillnaden i kontanter. Butiken/restaurangen har rätt att ge dig mellanskillnaden i form av ett tillgodohavande hos butiken.
Vad händer om den produkt jag köpt med presentkortet är felaktig och behöver lämnas tillbaka?
Om du vill reklamera en felaktig produkt har butiken rätt att i första hand försöka åtgärda felet. I vissa fall kan du ha rätt att få pengarna tillbaka, det vill säga häva köpet. Huvudregeln är då att du ska få tillbaka dina pengar på samma sätt som du betalade. Det innebär att du inte kan kräva att få återbetalning i kontanter om du betalade produkten med ditt presentkort, utan får istället hålla tillgodo med ett nytt presentkort eller ett tillgodokvitto.
Kan presentkortet nyttjas om butiken/restaurangen byter ägare?
Det beror på omständigheterna. Om den nya ägaren har köpt det bolag som driver butiken/restaurangen kan du nyttja ditt presentkort på oförändrat sätt efter ägarbytet. Om den nya ägaren däremot övertagit själva verksamheten, utan att köpa bolaget, kan du sannolikt inte nyttja presentkortet om inte den nya ägaren frivilligt väljer att ta emot presentkortet som betalning.
Kan presentkortet nyttjas om butiken/restaurangen går i konkurs eller upphör av annat skäl?
Vid en konkurs upphör normalt presentkort och tillgodokvitton att gälla och chanserna att få något belopp återbetalt genom konkursen är normalt sett små.
Om en butik stänger och butiken är en del av en butikskedja kan du sannolikt nyttja ditt presentkort i någon av kedjans övriga butiker istället. Det är dock butikskedjans egna regler som avgör det.
Branscherna hotell, restaurang och handel har befunnit sig i ofrivillig karantän i år. Den planerade och välbehövliga återhämtningen under kommande högtider - då konsumtionen normalt är hög – riskerar nu att utebli på grund av de rådande restriktionerna. Jultomten undkommer dock lyckligtvis pandemier och hälsar att han gärna ser att årets säck är fylld av julklappar som – utöver att glädja mottagaren - värnar om vår lokala handel och våra restauranger.