Så minns vi decenniet som gick

Mycket hände och mycket har vi glömt. Här är i alla fall några av händelserna som formade 2010-talet i Norrbotten.

En tillbakablick på decenniet som gick.

En tillbakablick på decenniet som gick.

Foto: Montage

Krönika2019-12-30 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2010

Inför vinter-OS i Vancouver är förväntningarna högt ställda på 22-åriga Charlotte Kalla från Tärendö. På meritlistan finns redan ett guld i junior-VM och två år tidigare har hon slagit igenom stort som senioråkare med segern i Tour de ski. I karriärens första OS-lopp, 10 kilometer fristil, får hon till en fullträff. Guldet är inte bara Sveriges första medalj i Vancouver, det är också det första individuella olympiska damguldet i svensk längdskidåkning sedan Toini Gustafssons seger i Grenoble 1968.

– Det här kommer att bli en oförglömlig resa, säger en glädjestrålande Charlotte Kalla efter guldloppet.

Mycket riktigt har en gyllene epok i svensk och norrbottnisk skidåkning inletts. Ett par dagar senare följs guldet upp med ett silver i sprintstafetten. Allt sedan dess har VM- och OS-medaljerna regnat över Charlotte Kalla – som tio år senare ännu tävlar i världstoppen.

2011

Dödsolyckor på jobbet skapade många svarta rubriker under årtiondet som gick. På kvällen den 2 november inträffar en explosion i Nordkalks ugn på SSAB-området i Luleå. Sju personer som arbetar vid ugnen skadas. 24-årige Johan Löfroth från Piteå skadas så svårt att han avlider två månader senare.

Gustaf Seppelin Solli, 19, från Luleå överlever med 55-procentiga brännskador. När han senare framträder i media är han kritisk till företaget. Redan tidigare samma dag har en incident inträffat vid kalkugnen.

– Varför drog man inte i bromsarna då? Redan då borde man ha stoppat och utrett, om än det var en mindre olycka, säger han.

I hovrätten döms Nordkalk att betala tre miljoner i företagsbot för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. Platschefen döms till villkorlig dom och dagsböter.

Gustaf Seppelin Solli följde rättegången på plats och var kritisk efter domarna.

– Det är alldeles för mesigt. Allting har gått fel. Då ska man inte gå fri med en smäll på fingrarna.

2012

Det är uppåt i Pajala när den första historiska salvan skjuts i järnmalmsgruvan i Kaunisvaara den 18 oktober. Gruvstarten tänder hoppet om en vändning i bygden, efter decennier av negativ befolkningsutveckling och höga arbetslöshetssiffror. Karl-Axel Waplan, vd för Northland Resources, uttrycker optimism, trots att orosmoln redan börjat hopa sig.  

– Vi har avsättning för våra produkter, så jag är inte orolig, säger han.

Järnmalmspriset sjunker och Northland Resources börsvärde rasar. Mindre än ett år senare lämnar Waplan bolaget, med en fallskärm på dryga sex miljoner kronor. Produktionen dras ned och en rekonstruktion inleds. Men konkurshotet vilar tungt över bolaget och i december 2014 är konkursen ett faktum.

Men sista kapitlet i Pajalas gruvhistoria är långt ifrån skrivet. Anläggningen säljs till bolaget Abecede, ägt av en grupp svenska riskkapitalister. Efter några år i malpåse kommer produktionen åter igång i Kaunisvaara under sommaren 2018.  

2013

Norrbotten skakades under decenniet av en rad otäcka mord. Ett av de mest uppmärksammade brottsfallen var 20-åriga Vatchareeya Bangsuans försvinnande och död i Boden.

Den 4 maj skriver hon på sin Facebook att hon ska ut på en joggingtur och därefter besöka en kompis. Efter två dygn blir föräldrarna oroliga eftersom de inte haft kontakt med dottern. Ett stort sökpådrag dras igång. Det sista spåret är en signal från hennes telefon som fångats av en telemast vid Sävastklinten. Polisen ringar in ett sökområde kring Sävast, Åberget och Bodsvedjan. Den 20 maj görs makabra fynd av kroppsdelar i skogen och i ett ödehus öster om Boden. Ett par dagar senare grips och anhålls en 22-årig man, misstänkt för mord. Den misstänkte är samma person som Vatchareeya Bangsuan sagt att hon ska besöka efter joggingturen.

Efter rättegångar i tingsrätt och hovrätt döms den 22-årige mannen. Inte för mord utan för dråp och brott mot griftefriden.

2014

Rykten har länge cirkulerat om att sociala medier-jätten Facebook planerar en stor investering i norra Sverige. Andra kommuner är med och tävlar och har fått hemliga besök av Facebooks representanter. Etableringen uppges vara i miljardklassen och Luleå kommun tar fram en detaljplan i rekordfart. Till slut är det också Luleå som drar längsta strået.  

I oktober offentliggörs satsningen. Det rör sig om serverhallar med en elförbrukning som beräknas bli lika stor som för en stad i Bodens storlek. På plats finns utöver Facebooks representant och kommunledningen även näringsminister Annie Lööf (C).

Den norrbottniska kylan, ett driftsäkert elnät och låg jordbävningsrisk uppges ha varit de viktigaste faktorerna till valet av Luleå.

– En grundläggande sak är klimatet. Ett kallt klimat, säger Tom Furlong, teknisk direktör på Facebook.

2015

Förändringens vindar blåser på bostadsmarknaden i Luleå.  Efter en het debatt klubbar kommunfullmäktige den 16 juni beslutet att 3 000 lägenheter ur kommunala bostadsbolaget Lulebos bestånd ska säljas ut. Hyresgäster befarar höjda hyror och vill stoppa beslutet.

– Det här är en extrem utförsäljning. Allmännyttan är så viktig som fanbärare och reglerare av hyressättningar och annat. Men bantar man beståndet så mycket är det svårt att vara en fanbärare, säger Mattias Taavola, Hyresgästföreningen, i samband med en demonstration på Storgatan.

Beslutet försvaras av kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S):

– Många vill flytta hit, men det går inte. Våra lokala byggare gör sitt bästa, men det finns ett område där vi hamnar i källaren. Det är bostadsbyggandet. Med det här förslaget blir det ändring på det.

Köpare är i första hand privata fastighetsjättar – som samtidigt lovar att bygga nytt i Luleå.

Fyra år senare har en del byggprojekt kommit igång medan andra försenats på grund av vikande marknad.

2016

Idrottshistoria skrivs när Luleå Hockey/MSSK tar sitt första SM-guld i ishockey. Efter finalsegern över Linköping inför en entusiastisk publik hemma i Coop arena utbryter stor fest i Luleå.

– Det var helt otroligt. Våra fans är otroliga. Det var 4 100 här i dag och det var som en sjätte spelare, säger stjärnan Mira Jalosuo efter slutsignalen.

När lagkaptenen Emma Eliasson sedan höjer SM-bucklan är det bara början på en hegemoni där klubben vunnit sammanlagt tre guld under 2010-talet.

2017

Planerna på att flytta en stad har väckt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Under 2017 är flytten igång på allvar i Kiruna. Tidigt på morgonen den sista augusti sätts ekipaget med den 280 ton tunga ingenjörsvillan i rörelse.

– Det är nog det största huset som flyttas i Malmfälten, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB.

Många Kirunabor samlas efter vägen för att se på när ekipaget med ingenjörsvillan rullar i väg mot sin nya adress vid Luossavaaras fot.

Ett annat öde väntar Kirunas anrika stadshus som töms och så småningom jämnas med marken. Bolagshotellet är ett annat landmärke som rivs.

De juridiska turerna i samband med fortsätter. Ännu pågår en kamp mellan LKAB och kommunen om detaljplanen som ska möjliggöra gruvans fortsatta expansion. Så sent som i november i år aviserade gruvbolaget att tiden håller på att rinna ut i väntan på detaljplaner.

2018

Sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård gör tummen upp efter jordskredssegern i regionvalet. Partiet får 34,9 procent och är största parti i fullmäktige.  

”Det röda Norrbotten” gäller inte längre. Åtminstone inte i regionfullmäktige där en konstellation bestående av Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centern ska styra länets sjukvård fyra år framåt. Sämre går det för Liberalerna som åker ur fullmäktige.

Maktskiftet är historiskt. För första gången på 84 år får Socialdemokraterna släppa ifrån sig makten i regionfullmäktige.  

Anders Öberg (S), avgående landstingsråd, analyserar partiets svaga valresultat.

– Så är det i hela Sverige och Europa där S har backat på många ställen. Vi är väl inte unika på det sättet utan måste förhålla oss till att vi behöver jobba annorlunda.

2019

Den 10 oktober slår bomben ned i Luleå. Kommunalrådet Niklas Nordström lämnar sin post med omedelbar verkan. Som orsak anges att det mediala trycket kring hans gärning och person varit för stort. Beskedet kommer efter en höst då det stormat rejält kring kommunchefen Mikael Lekfalk som sparkats efter att ha anlitat konsulter för stora belopp.  

Några dagar senare avslöjas att det huvudsakliga skälet till Niklas Nordströms avgång är ett ”känsligt personalärende som kan leda till en jävssituation”.

Partiet lägger locket på, vilket får bland andra S-veteranen Karl Petersen att reagera.

– Allt – alla papper –  måste upp på bordet nu, så att partiet kan gå vidare, säger Petersen.

Men några ytterligare förklaringar kommer inte. Varken från partiet eller Niklas Nordström själv.

Samtidigt blåser det upp till strid kring vem som ska bli Nordströms ersättare. Efter omröstning kör representantskapet över valberedningen och väljer Lenita Ericson till första kommunalråd.