Opinionsundersökningar på kommunnivå är ovanliga, men nu gör NSD och Kuriren en storsatsning inför den historiska folkomröstningen om skolan i Luleå. Frågan engagerar, så därför känns det bra att kunna ge dig som prenumerant en fingervisning om både valdeltagande och resultat.
1 000 kommuninvånare från 18 år och uppåt svarade på Sentios frågor mellan den 23 oktober och den 4 november. "Rock solid", säger Arve Östgaard, konsulent vid Sentio, om resultatet.
Ändå måste opinionsundersökningar alltid hanteras varsamt. Brexit och amerikanska presidentvalet 2016 är två exempel där mätningarna inte alls stämt överens med valresultatet.
Just Sentio stod för ett uppmärksammat misslyckande i samband med riksdagsvalet 2018, genom att överskatta stödet för Sverigedemokraterna. I Sentios sista mätning före valet fick SD 24 procent, med tillägget att partiet hade potential att nå så högt som 29 procent. SD:s valresultat stannade på 17,5 procent.
"Det berodde på att Socialdemokraterna mobiliserade enormt den sista veckan. Vår mätning var helt klart för gammal. Vi bommade 2018, men var 'spot on' 2014 och 2010", säger Östgaard och tillägger att undersökningen inför folkomröstningen är "rykande färsk".
Sentios riksmätningar i Sverige görs med webbpaneler. Den undersökning institutet genomfört för vår räkning i Luleå bygger till 100 procent på telefonintervjuer med Luleåbor i olika åldrar. Svaren har viktats utifrån SCB:s statistik över befolkningsstrukturen i kommunen.
Vi valde att samarbeta med Sentio för att institutet kunde erbjuda 1 000 svarande till ett pris och inom en tidsram vi kunde acceptera. Även om flera institut – inklusive Sentio – anser att det räcker med färre svarande i en kommunmätning ville vi ha ett större underlag för att öka den statistiska säkerheten.
"1 000 intervjuer är urstort. Vi använder 1 000 intervjuer för att få statiskt korrekta mätningar om Sverige, Norge och hela USA. Att du använt så mycket pengar på 1 000 intervjuer i Luleå betyder bara att felmarginalen är liten och att undersökningen har hög trovärdighet", säger Östgaard.
Det återstår att se hur "spot on" Sentio är den här gången. Är institutet rätt ute blir valdeltagandet oväntat högt och alternativ ett vinner en jordskredsseger. Sannolikt är det lättare att säga att man ska rösta än att faktiskt gå och göra det – men att 63 procent säger att de ska delta är i alla fall ett bevis på engagemanget i frågan.