När idrotten glömde bort flickorna

Emma Eliasson, 24 år, från Kiruna har varit med i OS två gånger och har nu siktet inställt på ett tredje OS.
- Hockey är kul och fartfyllt, säger hon.

Emma Eliasson, 24 år, från Kiruna har varit med i OS två gånger och har nu siktet inställt på ett tredje OS. - Hockey är kul och fartfyllt, säger hon.

Foto: Carl Sandin

Krönika2013-11-16 06:04
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det krävs genusglasögon för att jag ska få upp pulsen till 422 slag i minuten när det kommer till sport och idrott. Och nu har det hänt. Kiruna IF skickade bara ut inbjudningar till pojkar födda 2006-2007 med erbjudande om hockeyträningar. Jag rasade av mig på blogg och twitter över det orättvisa att flickor inte var inkluderande i kampanjen med motiveringen från klubben att ”det är svårt att få flickor att spela hockey ”.

Hockeyföreningen får ändå skattepengar och stöd av statliga bolaget LKAB för sin verksamhet och det är en klubb som kraftigt domineras av pojkar. Om de hade velat - som de säger - ha in mer tjejer i föreningen så hade en riktad kampanj mot flickor känts mer logiskt.

NSD skrev om händelsen, föreningen gjorde om och förmodligen har alla flickor födda 06-07 i Kiruna nu fått en jättefin personlig inbjudan till hockeyträningar.

Allt det här skedde medan fotbollsförbundet gjorde bort sig under bästa tv-sändningstid under den årliga Fotbollsgalan och delade ut en bil (!) till Anders Svensson för hans 146 landslagsmatcher, medan Therese Sjögran, med sina 187 landskamper, fick stå tomhänt.

Förklaringen från förbundet var att hon skulle uppmärksammas senare - det kom när kritiken sved som Kirunablåst i minusgrader och allt kändes som en dålig efterhandskonstruktion.

Ringde upp Camilla Backlund som är sportchef för flicklaget Munksund-Skuthamns SK i Piteå. De startade ifjol efter att ha varit i torka under några års tid. Idag är det femton tjejer i det åldersmixade laget och jag undrade hur de har lyckats med att få tjejer ut på isen.

- Vi har riktigt bra stöd från föreningen och är uppbackade till 110 procent, sa hon.

Hon pekade på att hockeyintresset hos flickor tycks öka i Norrbotten, Byske och Pajala har anmält intresse för tjejlag och i Luleå har man ökat.

Nu ska Damkommitté för Norrbottens ishockeyförbund gå in och kampanja för att få fler flickor till hockeyn.

- I det här läget är ju flickor i underläge och därför vill vi stötta dem extra. Pojkarna har redan etablerat utbud med rena åldersgrupper, det är redan en organisation kring dem, men för flickorna vet många inte ens vart de ska vända sig om de vill spela, sa hon.

Flicklaget i Piteå får naturligtvis vind i seglen av att damlaget är i högsta riksserien och för att behålla ett bra damlag i Norrbotten krävs bredd som kommer underifrån. Och hur började framgången då med Munksund-Skuthamns damhockeylag? Jo - för tio år sedan var det två herrar som brann för just för flickhockey och nu skördas frukterna av föreningens hårda arbete.

Så här fick Piteå igång sitt flicklag:

§ En organisation kring flickorna - tränare som brinner för laget och har utbildats, och en sportchef för laget.

§ Basutrustning finns att låna för de som vill testa på sporten.

§ Fokusera på att ha roligt och erbjud laget utmaningar efter deras nivå.

Hockeyspelaren Emma Eliasson, 24 år, från Kiruna har spelat i två OS och siktar nu på tredje OS-satsningen. Hon spelar för Munksund-Skuthamns.

Hennes tips till föreningar i Norrbotten för att få tjejer intresserade av hockey:

1 Damhockeyn måste visa upp att den finns och börja synas ute i länet.

2 Det är viktigt med tjejlag- men tjejer ska också kunna spela med killag om de vill för utvecklingens skull.

3 Arrangera speciella hockeyskolor för flickor.

Tummen upp: Idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth kom till Kiruna och talade om vikten av jämlik och rättvis idrott för att få barn att röra på sig mer och det kändes som hallonkräm i min själ efter att ha debatterat mig ledsen för barns rätt och möjlighet till idrott - oavsett om de har snopp eller snippa.