Många hoppas – andra håller andan

VAD SKA HÄNDA? Donald Trump - veckans stora samtalsämne i världen.

VAD SKA HÄNDA? Donald Trump - veckans stora samtalsämne i världen.

Foto: Evan Vucci

KRÖNIKA2016-11-10 19:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är samma morgon som Donald Trump dundrar fram mot en presidentvalseger i USA och strax ska reaktionerna explodera.

Själv har jag glömt ta på mig de där ack så praktiska skoskydden på förskolan.

På vägen ut intalar jag mig att jag har bra vinterskor som inte lämnar så mycket vatten efter sig på golvet och barnens fötter kommer inte bli så blöta. Det händer att just den sista kvarten på innan man ska vara på jobbet snabbspolas och då kan skoskydden upplevas som en evighetslång omväg. Jag går med lite dåligt samvete mot ytterdörren och möter en förälder – i exemplarisk blå plast runt skorna.

En parentes från morgonen när världen – mitt i allt - chockartat vaknade till Donald Trump som nyvald president i USA.

Nog blev det ett uppvaknande, om än oklart till vad. De senaste dagarna har många försökt förstå vad som händer. Donald Trump är oprövad som politiker och beskrivs som oberäknelig. Han säger att han vill få USA på fötter igen.

Många sätter sitt hopp till att han ska lyckas förändra. Andra håller skräckslaget andan.

Jag läste en artikel som handlade om en psykolog som tipsade om hur vi ska prata med våra barn om Donald Trump. Presidentvalet blev en chock för många i Sverige, typ som andra katastrofer, exempelvis jordbävningar. Trumps seger är något som i det närmaste verkar kräva krishantering.

Men några saker framstår tydligare. Donald Trump motsätter sig frihandelsavtal, bland annat med Europa. När det gäller Nato ska USA inte vara en världspolis. I NSD uttalade sig militärhistorikern Lars Gyllenhaal om att Natosamarbetet kan försvagas. Det är också så att Rysslands president Vladimir Putin och Donald Trump verkar gilla varandra. I sitt segertal sade Trump att han vill bygga upp infrastrukturen och ena folket i USA. Expressen tog upp några av hans löften som han talat om under valrörelsen; riva upp sjukförsäkringsreformen Obamacare, riva upp frihandelsavtal, stoppa muslimer från att resa in i landet, låsa in Hillary Clinton och bygga en mur till Mexiko.

Jag har aldrig varit i USA men såg filmen The big short nyligen. En rätt bra skildring som med glimten i ögat men med en ilsken underton berättar om finanskrisen 2008 (se den!). Vanliga människor fick betala ett högt pris när bolånebubblan sprack. De vanliga människorna har rätt att rösta, vilket de också gjorde. De är inte nöjda.

Jag tror att Donald Trumps uttalanden i kombination med att vi inte riktigt vet vad som väntar runt hörnet skapar den stora oron. Det var tydligt i sociala medier där motreaktionen mot Donald Trump blev massiv. Har världen blivit galen på riktigt? Blir det världskrig nu? Hur blir det med klimatet? Handeln?

Som norrbottning kan det ligga nära till hands att tänka tanken att flytta ut i skogen och försörja sig själv på jakt och fiske nu när allt ändå verkar ska braka lös.

USA-valet må ha dominerat den här nyhetsveckan men i-n-g-e-n har kunnat undgå att det snöat i Svealand. Det hade ju kunnat vara en trevlig nyhet. Men, nej. Stockholm lamslogs. Det är helt uppenbart så att huvudstaden inte lärt sig ploga vägar ännu och det kan faktiskt göra mig lite orolig.

Läs mer om