Lögner – då är det lätt att ge upp

Lögner, faktaresistens, polariserande åsiktsbubblor och världsledare som löper amok på sociala medier. Nej, det är inte lätt att se framtiden i rosenrött dessa dagar. Men jag tror faktiskt allt ont kan föra något mycket gott med sig.

Foto: Mark Humphrey

Krönika2017-03-31 17:43
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst är lätt att tappa tron i dessa dagar. Att bli missmodig och uppgiven. Polariseringen i samhället ökar för varje dag – argumenten blir mer högljudda, allt grövre och spelar mer på känslor än hårda fakta. I sociala medier står meningsmotståndare i sina skyttegravar, eller åsiktsbubbla som det numera heter, och får sina egna värderingar och ståndpunkter bekräftade.

Högerpopulismen är på frammarsch över hela Europa. Le Pen och Wilders vinner mark, och i USA, på självaste presidentposten, sitter en man som kastar ur sig rena lögner, halvsanningar, rykten och slår fast att media ljuger, är ”folkets fiende” samtidigt som hans dagliga nyhetskälla verkar den ärkekonservativa tv-kanalen Fox där programledarpajaser som Sean Hannity och Bill O´Reilly får husera fritt.

Då kan det vara lätt att ge upp, blunda, hålla för öronen, krypa under täcket, låtsas som ingenting och hoppas att det försvinner.

Men jag tror att tidsandan som råder faktiskt kan få en motsatt effekt. Att det finns en motrörelse och då använder jag mig själv som exempel.

Sällan eller aldrig har mitt intresse för samhällsfrågor och politik varit större. Jag tar varje chans jag får att följa timslånga riksdagsdebatter på Kunskapskanalen eller SVT 24.

På kvällarna kan jag finna mig själv ”youtuba” på jakt efter nyhetssändningar från CNN, NBC – jo, till och med Fox News – för att följa samhällsdebatten i USA som just nu är hetare än någonsin under Donald Trumps allt mer förvirrade regim.

Jag vill veta mer. Lära mig mer. Förstå sammanhangen, höra de bästa argumenten från både höger och vänster.

Och jag är helt säker på att det finns många fler än jag som reagerat på precis samma sätt. Människor vars första tanke varit att strunta i hatet, hoten och faktaresistensen som tycks härja fritt och istället valt att lära sig mer, få mer kött på benen och stå i alla fall lite bättre rustade när gissningar, känslor och allmänt tyckande tas för sanningar.

Om så är fallet – då behöver vi inte krypa under det där täcket, blunda och hoppas på det bästa.

Då finns det trots allt hopp.

Vad tror ni?

Läs mer om