Att vara eller inte vara i Almedalen. Det är frågan. För riksdagspartierna är det förstås en självklarhet. Men utöver det finns det nog inte en enda större organisation, företag, kommun, institut – eller medieföretag - som inte ställt sig frågan de senaste åren. Det som började med att Olof Palme höll improviserat möte från ett lastbilsflak i Almedalen för 51 år sedan har vuxit till något som är svårt att beskriva. I synnerhet för oss som inte varit där.
Det hindrar förstås inte att vi gör oss en egen bild. Det raljeras om rosévinsdrickandet. Svenskar dricker rosévin i mängder under sommaren. Jag har svårt att se att det inte skulle gälla under Almedalsveckan. Det som gör det lite extra intressant är förstås vem om bjuder vem under den här veckan, men med rådande alkoholpolicy kan vi i alla fall känna oss trygga med att vår ”Norrbottensdelegation” inte skålar för våra skattepengar.
Om vi bortser från journalisterna – där jag kollegialt måste tro på den inre moraliska kompassen – så är det inte någon som hymlar med att Almedalen handlar om att påverka, lobba och förstås som en bonus inhämta kunskap. Det sker under tusentals seminarier som är arrangerade av intresseorganisationer. Seminarierna måste vara kostnadsfria och öppna för allmänheten. Mingeltillställningarna är varken lika öppna eller kostnadsfria, men syftet är det samma. Knyta kontakter. Påverka.
Det väcker alltid viss debatt när det blir känt hur Norrbottens medverkan ser ut i Almedalen. Eller snarare hur mycket pengar det kostar. 3,1 miljoner kronor som Region Norrbotten satsar sammanlagt under 2018 och nu 2019 i ett tvåårigt projekt, kan förstås låta mycket. Hälften är regionala utvecklingsmedel, hälften statliga medel.
Att göra en sådan utvärdering kan inte vara helt enkel. Hur välbesökta är till exempel seminarierna? Fast å andra sidan, om inte seminarierna – som är ett alibi för att vara där – är välbesökta kanske det ändå skulle gå att påvisa ett lyckat utfall. Tycka vad man tycka vill, men det kanske är över ett glas rosé som ett kommunalråd eller en näringslivschef etablerar den personliga kontakten med nyckelpersoner; en kontakt som faktiskt genererar en företagsetablering någonstans i Norrbotten på sikt.
Jag jobbade i 20 år som journalist hos P4 Norrbotten. Inte en endaste gång övervägde vi att använda våra begränsade resurser till att ha en lokalreporter på plats i Almedalen. Men kanske är det precis det vi borde ha gjort – för att belysa vad Norrbottens representanter faktiskt gör, hur deltagandet på seminarierna ser ut och hur vårt län beskrivs.
Min slutsats? Jag vågar påstå att 3,1 miljoner kronor från Region Norrbotten kan vara välinvesterade pengar. Det är svårt att hitta en liknande knutpunkt för politik, näringsliv och akademi. Men det förutsätter en sak: Att var och en som är med i delegationen, vare sig det är som tjänsteman, politiker eller underhållare, har målet med veckan och varje enskild programpunkt solklart definierad för sig själv. Förvalta ert ansvar ni som är där i Almedalen!
Det är ni som är våra representanter nu. Det är ni som ger bilden av Norrbotten och i bästa fall ser till att dagarna på Gotland ger vår landsände en skjuts framåt.