Detta automatiserade och digitaliserade samhälle skapar möjligheter som vi tidigare bara kunde drömma om, både när det gäller forskning och utveckling, produktion, logistik, försäljning och marknadsföring.
För många företag innebär digitaliseringen uppkomst av nya lösningar och affärsmöjligheter, som bland annat gör att vi i Norrbotten än bättre kan konkurrera på en global marknad.
Jag är självklart både förtjust och positiv till den digitalisering som sker och mycket av mitt dagliga arbete handlar om att på olika sätt bidra till tillväxt för bolag med hjälp av just detta. Men samtidigt som vi förenklar vår vardag och effektiviserar våra processer så blir vi också mer sårbara. När nu så stora delar av ett företags verksamhet är digitaliserad eller kommer digitaliseras så ökar också risken att det blir fel i automatiska processer eller att obehöriga personer tar sig in i våra system.
Dock är det många, kanske i synnerhet mindre företag, som inte tycker att man har några digitala hemligheter eller kritiska system så man tror därför att man inte är målgrupp för exempelvis intrång. Tyvärr visar det sig lite för ofta att detta är fel. Allt fler attacker riktar sig mot små och medelstora företag som har färre resurser och mindre säkerhetskompetens. Ett intrång betyder inte bara att man exempelvis får sin hårddisk krypterad för att sedan få den återställd om man betalar en summa pengar. Illvilliga personer kanske i stället bara använder företagets dator för att ”hoppa vidare” mot nästa mål, eller använder datorn som en lagringsplats för olagligt innehåll. Eller att man använder din identitet som täckmantel för allehanda bedrägerier, något som blir allt vanligare.
De allra flesta vet att man bör skydda sina företagssystem med olika typer av brandväggar och virusprogram, och det är bra! Men glöm då inte att det finns så många fler säkerhetsaspekter att tänka på. Datorns, surfplattans och mobilens inbyggda säkerhetsfunktioner ger ett visst grundläggande skydd men detta skydd är sällan tillräckligt. Du kanske inte har tänkt på ditt skydd hemma? Din uppkopplade temperaturmätare i akvariet, din fjärrströmbrytare till lamporna eller den app-styrda discolampan i barnens rum.
Allt detta är ingångar för en cyberskurk. En uppkoppling av din arbetsdator på hemmanätverket kanske orsakar att rulltrappan i köpcentret där du jobbar ökar till dubbel hastighet eller att alla trafikljus slår om till grönt när du kommer till kontoret på Trafikverket.
Den digitala framtiden är vår och vi ska omfamna den och alla dess möjligheter. Vi måste dock hela tiden vara alerta för det faktum att vi blir mer sårbara och får därför inte vara naiva utan skydda oss så gott det går och på ett sätt som är rimligt i förhållande till den verksamhet vi bedriver.
Genom att inte blunda för risker, följa råd från personer med kompetens, utbilda personal och skapa policys för ditt bolags IT-säkerhet, kombinerat med en massa sund förnuft så kan vi i de allra flesta fall skydda oss alldeles tillräckligt bra.
Och som Abraham Lincoln sa – ”Det bästa sättet att förutsäga framtiden är att skapa den”. Se till att framtidssäkra dina system så kan du surfa framgångsrikt på den digitala vågen.