"De självkritiska frågorna vi måste ställa oss"

Luleås bottennotering, plats 267 i Svenskt Näringslivs årliga ranking av lokalt företagsklimat för 2022, har väl inte undgått många. Trenden är fortsatt negativ och vi har sedan 2016 tappat, eller rasat är nog ett bättre ord, från plats 77 till årets plats 267. När jag analyserar svaren så framträder en tydligare bild av orsakerna.

Rickard Lundmark, vd för Luleå Business Region.

Rickard Lundmark, vd för Luleå Business Region.

Foto: Luleå Business Region

Krönika2022-10-27 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snabbare handläggning, bättre dialog mellan kommunen och företagen, bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare, fler bostäder och mer byggbar mark för verksamheter är topp 5 på vad de 190 företagen som svarat tycker på frågan om vad kommunen ska prioritera för att förbättra företagsklimatet.

Alla dessa kan direkt eller indirekt relateras till bygg- och fastighetsbranschen och de självkritiska frågorna vi som kommunkoncern måste ställa oss är: Finns det planlagd attraktiv mark för både bostadsprojekt och verksamhetsprojekt? Finns det en vilja och förmåga att förenkla och möjliggöra dessa projekt? Men kanske viktigast av allt, finns det en genuin vilja att ha en kontinuerlig och konstruktiv dialog med företagen?

Svaret på den första frågan är tyvärr i dagsläget att detta är en mycket trång sektor, speciellt för industriområden/kommersiell verksamhet, av den enkla anledningen att kommunen inte äger tillräckligt mycket byggbar mark. Det är en prioriterad fråga, men kommer ta tid. För bostäder har vi en bättre situation, just nu finns det framtagna detaljplaner för flera tusen nya bostäder men även här kommer vi behöva fler och en blandning av bostadstyper. För de andra frågorna är svaret tveklöst ja, men vi behöver agera mer proaktivt, kommunicera mer och vara tillgängliga, både för befintliga och nya företag.

Vi har skapat mötesplatser och arenor för att träffas och vi besöker företag, men vi vill hitta fler sätt att vara synliga och tillgängliga, både från oss på näringslivsbolaget och från kommunens förvaltningar. 

Det här är en uppmaning och inbjudan – kontakta mig om ni vill träffa mig eller någon inom kommunens förvaltningar eller om ni har förslag på konkreta åtgärder som vi ska prioritera.