Kerstin Anttila: Det lurar fula fiskar överallt

Foto:

KRÖNIKA2014-11-10 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Berättelsen om den sjuåriga flickan på en skola i Malmö som blev indragen i ett buskage och fick byxorna neddragna av ett gäng pojkar och sedan blev ifrågasatt av rektorn har gått som en löpeld genom hela Sverige. Det är väldigt bra. Rektorn ifrågasatte när saken skulle utredas varför flickan hade målat läpparna och frågade henne om hon hade varit glad och dansat före övergreppet. Tack och lov togs frågan upp i tingsrätten och det hela slutade med att Malmö kommun fälldes för diskriminering och dömdes att betala 14 000 kronor i skadestånd till flickan. Kommunen nekade till att den dåvarande rektorn skulle ha diskriminerat flickan men i domen konstaterade tingsrätten att frågorna om flickans utseende och uppträdande var diskriminerande och att motsvarande frågor inte skulle ha ställts till en pojke.

Det är fullständigt otroligt att sådant händer i Sverige 2014. Det är överhuvudtaget oacceptabelt att flickor och kvinnor som utsätts för övergrepp pådyvlas skulden istället för de pojkar och män som utsätter dem. Det är under all kritik att det fortfarande 2014 i svenska domstolar talas om flickors och kvinnors klädsel, om huruvida de varit utmanande klädda och därmed medskyldiga, i samband med våldtäkter och andra sexuella övergrepp.

Flickor och kvinnor ska kunna vandra omkring utan en enda tråd på kroppen utan att någon för den skull har minsta lilla rätt att antasta dem.

När Maria (hon heter något annat i verkligheten) som dagens Mitt i livet handlar om blev våldtagen valde hon att inte polisanmäla. Hon utgick ifrån att hon skulle få skulden eftersom hon själv hade släppt in mannen som våldtog henne i sin lägenhet. Hon ville inte berätta för någon överhuvudtaget. Med tanke på att hon hade varit en så glad, öppen och nöjeslysten kvinna förväntade hon sig reaktionen ”Har DU blivit våldtagen? Jo, tjena”.

Ingen flicka eller kvinna som har blivit våldtagen ska någonsin behöva utgå ifrån att hon ska få skulden själv eller inte bli trodd.

Det har hänt fruktansvärda saker när det gäller barn också i Norrbotten under den senaste tiden. I Luleå rapporterades en tolvårig flicka försvunnen under allhelgonahelgen. Det visade sig senare att hon hade träffat en 23-årig man som hon haft kontakt med på internet. I samband med att hon hittades greps mannen och han häktades senare misstänkt för våldtäkt mot barn. Några dagar efter denna händelse uppdagades det att en hög chef på ett av Luleås största företag har dömts för att ha skickat sexuella meddelande till en minderårig flicka på internet. Sexchattandet ska ha pågått i flera månader. Mannen har haft ett styrelseuppdrag i en idrottsförening med ungdomsverksamhet och det var via föreningen som han kom i kontakt med flickan. När chattandet uppdagades blev det omedelbart ett polisärende. Under utredningens gång erkände mannen sina gärningar. Han fick ett strafföreläggande. Det innebär att han godtog ett bötesbelopp och på det sättet slapp fängelse.

Det lurar fula fiskar överallt! Dagens föräldrar måste vara oerhört uppmärksamma inte minst när det gäller barnens internetanvändande och hålla stenkoll på vilka kontakter de har och vad de gör på internet. Det finns inget utrymme för godtrogenhet. Täta diskussioner runt middagsbordet och stenkoll är det som gäller. Till det kommer att föräldrar diskuterar sinsemellan och hjälps åt att hålla koll på vad barnen gör och vilka kontakter de har både i den verkliga och i den virtuella världen.

Läs mer om