Jag omfamnar hösten

Jag omfamnar hösten med all den kärlek jag rimligen kan uppbåda med mina 150 centimeter och lite för mjuka bakdel.

Foto: Pär Bäckström

Krönika2012-09-08 14:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är nu mitt nyår inträder. Medan nyårsafton ofta är kapitalt laddat och redo för fadäs, och efterträds av en svinkall och supermörk och i allra högsta grad ogästvänlig januari - så är hösten totalt vardaglig och fri från fyrverkerier. Jag omfamnar hösten med all den kärlek jag rimligen kan uppbåda med mina 150 centimeter och lite för mjuka bakdel.

Förstå bara vad vackert det är ute med höstfrost i arla morgontimme och karga björkgrenar. Anorektiska träd, det är så tjusigt att hjärtat gör hälsosamma volter. Inga kvava dofter i luften av växter och träd jag inte kan namnen på. Nu är det slut på blommor som pöser av koketteri och ser så där malliga ut medan de är i storblom. Jag behöver inte lukta på en enda grön växt, utan får njuta av doften av fuktig asfalt och fallna löv. Underbart är det med en temperatur som nyper en alldeles kärleksfullt lagom på nästippen. Och äntligen slipper man svettas mellan låren en het sommardag och under hösten ser man bara påklädda människor överallt. Nakenhet i det offentliga rummet är så överskattat. Jättepåklädda människor är vackerhet. Men då bor jag norr om Polcirkeln också - det har säkert fostrat mig.

Jag möter hösten med entusiasm, för det är nu det gäller. Det är nästan som att dricka skumpa, det pirrar liksom under huden på tanken på allt som kommer att hända. Det är nu jag ska komma ihåg vartenda föräldramöte och aldrig missa en tandläkartid. Jag ska bara ha sorterade strumpor och ska slänga de där sockorna som varit singlar månad ut och månad in. De får leta kärleken någon annanstans än i mitt kedjehus. Jag ska inte vara kopplerska mera. Det var liksom aldrig min grej.

Jag ska rensa bland mina underkläder, ut med det gamla och in med det nya. Det ger förhoppningar om vuxenlekar medan mörkret romantiskt kramar om huskanterna. Folk som snackar om att sommarens är romantikens tid har rimligen inte bilat runt Sverige och sovit hos faster Agda och hennes pilska katter. Eller för alldel, bosatt sig i supertrång sommarstuga med ditten och datten någon längre period. Det förstår alla: Att i en stuga där alla sover tätt-tätt och släkten väcker en sex på morgonen med pigg bäbis under armen - så är chanserna till hola-hola minimala. Och så lägger vi till OS-sändningarna till det! Sport i all ära - men inte förhöjer det husets erotiska karma direkt.

Välkommen höst. Det är nu jag ska träna och jag ska allra helst jogga sex på morgonen alldeles prick. Jag ska bara äta godis på lördagarna och då bara lite grann och jag ska aldrig mera sno gottigheter från barnens snaskpåsar.

Det är under hösten man ska bli av med alla ens ovanor. Jag ska sluta glömma tvätten i tvättmaskinen i allt för många dagar, jag ska inte gå in med skorna i köket och jag ska inte tjuvsnusa en enda prilla mera.

Hösten är så hoppfull. Jag ska se film utan att somna till förtexterna och dessutom ska vi äta fisk två gånger i veckan. Och det här då, jag ska skriva matlista mån-dag till söndag och storhandla dessutom. Ekologiskt så klart.


Det är under hösten det gäller. Gott nytt år på er alla.