Skönhet till varje pris?

Vissa liknar det med att gå till frisör eller tatuera sig. Att få vätskor injicerade i exempelvis läpparna blir alltmer populärt, så vi bestämde oss för att titta närmare på det i vår nya artikelserie.

Skönhet via ingrepp såsom botox och operationer blir allt vanligare i Sverige. Exakta siffror finns inte då de inte registreras på samma vis som andra grepp inom privat vård och skönhet.

Skönhet via ingrepp såsom botox och operationer blir allt vanligare i Sverige. Exakta siffror finns inte då de inte registreras på samma vis som andra grepp inom privat vård och skönhet.

Foto: Vita Popova/Mostphotos

Krönika2022-03-17 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren 1995. Jag befinner mig i Österrike och jobbar på en snabbmatskedja. En dag gör jag något som för min då 22-åriga hjärna var radikalt – jag gick till jobbet osminkad.

– Men gud, är du sjuk?! 

– Sovit dåligt?

– Borde inte du vara hemma i dag?

Så löd kommentarerna. Tilläggas bör att smink för min del löd mascara på de tunna och få ögonfransarna, inget mer. Men det kan alltså i betraktarens öga göra skillnaden på friskt och sjukt.

Jag är helt övertygad om att många hakor skulle hänga om kvinnor bestämde sig för att gå till jobbet osminkade. Chocken! Vi ser ofta tröttare ut, tappar den fasta blicken, blir glåmigare och gråare utan smink och smörjor. 

Så, skönhetsingreppen är många i vardagen. Men just nu sköljer även en våg av ingrepp av tyngre slag över Sverige och världen. I en serie artiklar har vi intervjuat människor som skönhetsopererar sig, och några av aktörerna på marknaden här i norr. 

Det är lätt man studsar till av vissa bilder på personer som gjort ingrepp. Jag har dock börjat fundera på var gränsen går för vad som kan anses ”rimligt”? När pojkarna i The Beatles började synas på 1960-talet förfasades äldre generationer över deras långa frisyrer. Är det på samma vis med de skönhetsförändringar folk gör i dag? Vi är ovana se det. Skillnaden är kanske att hår har vi, och det kan växa. Fylla ut och ta bort delar av kroppar via kniv eller sprutor är kanske något annat? 

Graden av ”förställelse” flyttas ständigt fram tänker jag. För tjugo år sedan var det få som hade tatueringar, i dag har alla olika sorters människors det. Och tillbaka till sminket i ansiktet, hur många förställer sig inte vareviga dag och tar fram ett annat yttre än det de vaknar med i gryningen? Många.

Vi har dock fått nej från en rad personer som gjort ingrepp. Ingrepp de är nöjda med och glada över, men som de inte vill gå ut och prata om. Det är som om det svävar en skam över det hela.

Just det har SVT nyligen gjort en dokumentärserie om vid namn ”Under kniven”. Huvudpersonen i den heter Erik Galli och är med som en av de intervjuade i vår artikelserie. Förutom honom får du bland andra möta Emma Danell Karlsson från Luleå som i dagens tidning berättar om de förändringar hon gjort. 

Väntar gör intervjuer med olika behandlare och en koll på hur Institutionen för vård och omsorg, IVO, som sedan ifjol kontrollerar aktörer på marknaden, arbetar.

Hoppas det hela ger dig intressant läsning! Hör gärna av dig med reflektioner kring det hela.