Ja tack, till många pussar

<Fotobyline>foto: scanpix</Fotobyline>

<Fotobyline>foto: scanpix</Fotobyline>

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

KRÖNIKA2011-06-05 13:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja tack!

Ja tack till livet, till juni och Nationaldagen.


Till flaggor och kanske lite för hård blåst.

Till jordgubbar med socker på som mosas i kall mjölk och äts ihop med dem man älskar.


Ja tack till sommargräl i trånga stugor och tårar som fuktar ner huden som morgondaggen beklär gräset.


Till brända köttbitar, kol som fattar eld av lite för ljuv kärlek till tändvätskan, majskolvar med smör och IKEA en dag solen struntade i. Till kaloristinn mjukglass och myror och getingbon. Till brännässlor som lurar på stigen och bits precis när de får chansen.


Ja tack till drömmar om Italien och Rom alldeles specifikt, längtan efter en stark espresso och pizza med mozzarellaost på.


Ja tack till bilresor en vacker varm dag när alla egentligen vill bada. Till äventyrsland och sockervadd så man mår illa.

Kletiga fingrar och ett kontoutdrag på minus.


Ja tack till erotiken och romantiken, famntag i krispiga lakan som torkat utomhus. Älskog en ljus, ljus sommarnatt.

Ja tack till tunga andetag och kyssar som skulle räcka till imorgon ifall det nu var möjligt.


Ja tack till en noppig filt i gräset och solvarm puss. Måsarna som skriker i samförstånd. En arg and som mest av allt vill bitas hårt. Brännande maneter.


Ingen diskmaskin, inga förvaringsmöjligheter och sand på köksgolvet efter sommarfötter som borde ha tvättats för länge sedan.


Ja tack musslor som kokats i vin och persilja, ja tack till billig grillkorv och ketchupfläckar på vita barn t-shirts. Till loppisar och fynd som aldrig var något fynd.


Ja tack!


Ja tack till isglass i storpack, till hemkokt blåbärssaft som tappats upp i gamla vinflaskor.

Ja tack till barn som smeker en på kinden, till barnkroppar som ska smörjas med solskyddskräm och ha nya solbrillor som tappats bort efter någon timme på stranden. Till handdukar som glömdes bort i bilen och surnar, till toarullar som tar slut och mulltoan som måste rengöras. Helst av någon annan.


Ja tack till klibbiga svettiga lår under kjolen och varma fötter som pulserar av allt för långa gångavstånd. Ja tack till skoskav och att tröstas med rabarberpaj.


Ja tack!


Ja tack till P1 och sommarpratarna, till pocketböcker som är uppsvällda av fukt, till Allers från annan tid och kvällstidningar fyllda med väderrapporter.


Till att sätta nät och inte få någonting alls. Till borttappade flytvästar och lånade gummistövlar som släpper in mer vatten än de släpper ut.


Ja tack!


Ja tack till att försöka möta livet utan rädsla och fruktan, och låta
skräcken komma bara när det åskar rejält.

Notering:

Ta ett gäng färska fina jordgubbar och dela dem i hälften. Häll i skål och fram på köksbordet.


Ta fram kall mjölk, gärna den med lite högre fetthalt och ställ fram lite socker. Också det på köksbordet.


Djuptallrikar och skedar fram, och glöm inte gafflar, sedan ropar du:

"Kom och ät!"

Nu tar du alla jordgubbar, strör på lite socker, och mosar gubbarna lite - lite försiktigt med gaffeln. Häll över mjölken som blir vackert rosa, njut och ät.

Läs mer om