I pandemins skugga är journalistiken viktig

2020 började ungefär som alla andra år. Sedan blev inget sig likt

NSD:s nyhetsredaktör Peter Lindvall skriver om ett nyhetsår som präglats av coronapandemin.

NSD:s nyhetsredaktör Peter Lindvall skriver om ett nyhetsår som präglats av coronapandemin.

Foto: Montage: Elisabeth Hedman.

Krönika2020-12-31 11:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man sätter sig ned framför datorn och ska sammanfatta ett nyhetsår brukar det vara svårt att hitta rätt vinkel, välja bland allt spännande som hänt och, framför allt, välja bort en hel hög av intressanta nyhetshändelser.

I år var det inget problem inte när jag satte fingrarna på tangentbordet för att blicka tillbaka i tiden.

När världshälsorganisationen WHO den 11 mars förklarade att det virus som startade i kinesiska Wuhan i slutet av 2019 var en pandemi förändrades allt för alla. I dag har över 80 miljoner smittats, 1,8 miljoner dött varav drygt 8 000 av dem i Sverige.

Pandemin har förändrat vårt sätt att leva, tänka och kanske blir världen aldrig sig lik igen. Om det vet vi inget i dag.


Coronapandemin har ställt stora krav på oss journalister. Informationsbehovet hos mediekonsumenterna har varit, och är, fortfarande enormt. Dessa vetgiriga förväntningar måste vi på NSD leva upp till varje dag med relevant, korrekt och även kritisk rapportering om det som händer i ett samhälle som just nu befinner sig i en världsomvälvande kris vi ännu inte sett slutet på.  


Ett stort hopp ställs i dag till det vaccin som precis börjat rullas ut över hela världen och förhoppningsvis kommer det innebära att 2021 blir det år när allt återgår till det normala igen.

Men ta inget för givet. För någon vecka sedan tittade jag på SVT:s genomarbetade dokumentär "Vaccinkrigarna". Den belyste på ett avslöjande sätt en rörelse som sedan fler år tillbaka växer sig allt starkare. Det handlar om grupper av människor som förkastar all legitim forskning och, utan att ha stöd i vetenskapen, hävdar att vaccin är ett gift som skadar istället för att rädda liv – som all seriös forskning visar.


"Vaccinkrigarna" visar på ett effektivt och nästan genant sätt att de ledande personerna i den här verklighetsfrånvända rörelsen är en salig blandning av foliehattar, konspirationsteoretiker och förintelseförnekare som spelar på en salig sörja av rädsla, känslor och "hitte-på-fakta". Får de här vilda teorierna fäste och sprider sig till många kan följden bli att alltför få väljer att vaccinera sig. Hur framtiden kommer se ut i ett sådant mardrömsscenario kan vi bara spekulera om.


I det extrema läge vi befinner oss i dag blir journalistiken viktigare än någonsin. Att ta fram fakta, slå hål på myter, lita på den traditionella vetenskapen och presentera trovärdig information.