Jonna Dragstedt är utbildad musik- och rörelsepedagog. Hon skulla ha kunnat arbeta i skolan men det var otänkbart för henne.
– Jag har alltid vetat att jag inte vill vara vanlig musiklärare i skolan med 400 elever i veckan och en slamrig och bullrig miljö.
Hon arbetar istället som handledare i ett gruppboende för utvecklingsstörda. I höstas fick hon till sin stora glädje fast anställning.
– Jag tar fram gitarren och sjunger och spelar ibland. Nu ska vi också göra en dockteater, säger hon och berättar att hon förutom att hon trivs så bra med att arbeta med de utvecklingsstörda gillar att ha ett arbete som innebär kvälls- och helgjobb:
– Då är jag ledig mitt i veckan ibland. Det blir en extra paus mitt i "ruschen".
Jag tänker att de i gruppboendet är lyckligt lottade. De får ett härligt mervärde genom Jonnas speciella kompetens.
På tal om att ta en extra paus i ruschen så har Jonna en meditationsplats i sin lägenhet. Där sätter hon sig ofta för att "hämta hem sig själv" eller "vänta in sin själ" som indianerna uttrycker det. Det gör hon bland annat när hon kommer hem från jobbet.
Jag påpekar för Jonna att hon utstrålar ett sådant lugn, en sådan glädje och tillfredsställelse. Hela hennes hem är fyllt av en sällsam frid, av oändlig rymd, av värme och kärlek.
– Vad bra, säger Jonna glatt.
Bredvid yrkesarbetet är Jonna ledare i yoga och befriande dans.
Att stå på huvudet är en avancerad yogaövning som hon tycker om.
– Jag älskar att vända upp och ner på mig. Det borde alla i hela världen göra. Då skulle vi inte ha några krig. Man kan inte kriga när man står upp och ner. Man blir avslappnad och glad. Det är jätteskönt och kul, säger hon.
Jonna Dragstedt är inte minst ledare för gruppen Sanghan inom buddhistiska föreningen i Luleå. Det handlar om en studiecirkel inom studieförbundet Sensus. Sanghan studerar "Den åttafaldiga vägen" – om hur man kan leva enligt Buddhas metod med givmildhet, hjälpsamhet och frid i sinnet.
Jonna konstaterar att det verkar som att buddhismen med sitt fokus på medveten närvaro och acceptans tilltalar människor i västvärlden mer och mer.
Så här säger Dalai Lama, den högsta religiösa ledaren inom den tibetanska buddhismen:
"Den verkliga striden förs inte mot andra länder, fiendearméer eller individer, utan mot ens egen negativitet och vrede".