Handlingsplan för magsjuka

Krönika2010-02-08 11:43
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är magsjuketider.
Jag kan allt om magsjuka och förmodligen ligger någon unge/man/hund och spyr just nu. Jag har så många spyiga minnen, jag kan inte berätta om alla, men hela min barnkarriär började med tre månader av kräkande. Sedan har det liksom fortsatt och slutar inte fast jag skriker - jag tyar icke mera!.
När första ungen hade ettårskalas lyckades barnet bli magsjukt precis när alla gäster anlände och barnet smittade ner fjorton personer. Jag skämdes över alla kräk- och bajsrapporter jag fick kommande dagarna och det var inte roligt att födelsedagstårtan blev omdöpt till Bajstårtan. Året efteråt hade vi inte födelsedagskalas, vi vågade inte ta risken att förlora ytterligare bekanta. Telefonlistan med vänner var redan kort nog.

Jag har utarbetat en handlingsplan när kräket sätter igång. Mycket strukturerat.

Klipp ut och spar!

1: &tempmargin;Så fort en unge kräks- eller får magsjukediarré så sväljer vuxna i hushållet 20 vitpepparkorn. Husmorsknep. Sen tar man 20 vitpepparkorn tills spyan-bajset definitivt ute ur huset. Viktigt: Ha alltid vitpepparkorn hemma.
2: &tempmargin;Tänk smart. Det vill säga : Bort med mattorna ur huset, vem vill ha kräkiga mattor? Det är jättejobbigt att rengöra mattor med kräkmakaroner, fråga en som vet. Sen tar du och lägger lakan över sofforna, de är också tuffa att rengöra.
3: &tempmargin;Fram med handdukar och sängkläder och lägg dem i sovrummen. Det är inte lika jobbigt om en unge spyr i sängen om du kan bädda rent på en gång.
4: &tempmargin;Älska tvättmaskinen. Om du kan, tvätta allt kräks på en gång. Jag kör 90 grader, miljövännerna kör vodoonålar i mig, men jag kan inte låta bli. Hellre voodo än mer spya.
5: &tempmargin;Ha hinkar framme nära barnet, har du bra hörsel kan du fånga en spya även om du är på Konsum.
6: &tempmargin;Bli vän med Javex, desinfektionsmedel. Ingen bra idé att skrubba barnen med, men väl att rengöra toaletter och handfat vid första spyan/rännskitan. Har ni två toaletter, så låt den magsjuka ha ena och utlys pestsmitta på den toaletten. Naturligtvis byter du alla handdukar i toaletterna hela tiden.
7: &tempmargin;Tvätta händerna sjukligt ofta och avsluta med Alcogel.
8: &tempmargin;Vädra huset. Känns skönt med frisk luft.
9: &tempmargin;Det här är överkurs, men har du engångsplasthandskar (som jag har) använd dem när du handskas med spyiga kläder.
10: &tempmargin;Åk och handla ProViva och hälsofil. Drick det tills du storknar. Jag tror det funkar.
11: &tempmargin;Ungen ska i sin tur inte dricka välling eller Coca Cola. Det retar magen. Ge vätska långsamt, långsamt.
12: &tempmargin;När barnet kan börja äta igen, starta försiktigt. Rostbröd till exempel.
13: &tempmargin;Får den andra vuxna i hushållet magsjuka, isolera personen. Ner i källaren om ni har någon. Kräkas får de vuxna göra i ensamhet. Pestsmitta-varning.
14: &tempmargin;Stanna hemma i två dygn efter kräkning/diarré. Det för att inte smitta någon annan.

Så där. Kräks lugnt.

PS: Så här 2010 efterlyser jag företagsideén Klimatkompensera magsjukan. Efter alla tvättmaskiner och Javexanvändning får man på något sätt möjlighet att sona sina miljöbrott. Varsågod alla entreprenörer: Här har ni en företagsidé. Ni får den gratis, men skicka gärna en flaska Javex som tack. Den lär behövas.

Lina listar:

1: Vitpepparkorn, ha alltid hemma.
2: Källare, bra att stoppa vuxna som kräks i.
3: Se magsjukan som ett krig du ska bekämpa och använd alla medel.

Läs mer om