"Ett fantastiskt vildmarkslän"

KÄRLEKENS KOSTYM. En så kallad ”röslok” från jämtländska Rengen.

KÄRLEKENS KOSTYM. En så kallad ”röslok” från jämtländska Rengen.

Foto:

Krönika2015-05-02 12:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år den här tiden styrs min längtan till vårt nordliga kalottland. Det är inte enbart rödingarna som sätter fart på livandarna utan också det återkommande ljuset, de kärlekskranka riporna och de återvändande sångsvanarna.

Jag har pimplat i hela mitt liv, allt från lake och abborre till öring och röding. Så här i backspegeln kan jag konstatera att fiskarna absolut hade sin lockelse, men att ljuset, våren, takdroppet och naturens dofter var väl så viktiga ingredienser i den grasserande fiskefebern.

Så småningom utkristalliserades en allt häftigare längtan efter rödingen, denna aristokrat bland våra fiskar. I mitt hemlän Jämtland hade vi den turen att det fanns rödingsjöar lite överallt, vilket naturligtvis triggade oss till pimpelfisken genom hela vintern.

Det är inte alldeles säkert att den bästa tiden för pimpelfiske efter rödingen är så sent som möjligt under vinter- och vårtiderna. Vi upplevde faktiskt det motsatta, framfört allt under de åren jag gick på realskolan och gymnasiet. Det var helt enkelt loven som gav oss friheten att dra ut på isarna.

Sammanfattningsvis var att rödingarna generellt var mer på hugget under jullovet än under påsktiderna. Nackdelen i december var att ljuset var som kortast, men att fördelen var de relativt tunna isarna.

En senvår drog mina kompisar och jag till den klassiska sjön Ransaren i södra Västerbotten. Vi var så pass sent ute att det bara gick att köra skotrarna om nätterna. En dag träffade vi en kvinna som hade fått en fantastiskt vacker kilosröding. Efter avkrokning sparkade hon den långt ut på isen?

Hon ansåg fisken vara oätlig, eftersom den var svart på ryggen, eldröd på magen och gråvit i köttet. Hon kallade fisken för en ”röslok” och var allmänt irriterad över de som hade satt ut fiskarna i sjön? Rödingen skulle vara röd i köttet och det med basta.

Rödingen har den egenheten att, när den ska gå på lek på hösten, har den förmågan att transportera ut det röda färgämnet (karotin) från köttet till skinnet. Båda könen vill ju naturligtvis vara så snygga som möjligt inför det stundande bröllopet.

När leken så småningom är avklarad går transporten av karotinet mycket långsamt tillbaka köttet. Möjligtvis har fisken uppvägt sin färgbalans fram mot sommaren, om ens då. De var de fiskarna som kvinnan hade kallat för oätliga röslokar.

En mer vanlig röding brukar vara gråaktig på ryggen, något ljusare på sidorna med rosa eller gulaktiga fläckar och normalt röd eller orange på buken, lite beroende på arvet och var de lever.

Hos oss i Norrbotten börjar den härligaste perioden i slutet av april och under stora delar av maj, framför allt om vi håller oss till fjällen. Det är en fantastisk tid med midnattssol, kikmete i kristallklara vattenhål, vitfenade rödingar och skränande fjällabbar. Under 18 vårar pimplade jag på sjön Rostujávri norr om Kiruna, precis under den tid då hela naturen tycktes ha fått kärleksfnatt. Saven rann till i buskarna, allt medan riptupparna jagade honorna runt isen. Minnesvärda händelser från de åren var det dramatiska vargmötet 1993 och fjälluggleparet samma vår.

Jag har nyss kommit hem från en härlig rödingvecka tillsammans med fiskekompisen och vännen Peter Henriksson från Prästholm. Intressant i år var att kikmetet var ovanligt gynnsamt. Isarna tycktes inte vara lika tjocka som brukligt, vilket i sin tur underlättade seendet.

Att få lägga sig ner på ett varmt renskinn, haka på en maggot och styra ner pirken i hålet, är en orgiastisk känsla. Rödingarna ser ut som små hajar när de tar svängen förbi pirken, försvinner i några ögonblick innan de förhoppningsvis attackerar maggotskroken.

Det finns också egenartade tillfällen då det liksom blir svart i hålet, då någon tycks ha släckt ljuset. Två gånger hände det under vår resa, när en bamseröding på cirka fyra kilo simmade förbi och retfullt bara kliade sig på pirken. Det var då alla propparna rök.

Tiden går fort när man har roligt. Om en vecka börjar flugfisket efter iden på kusttrakterna, allt medan pimpelfisket efter rödingen når sin kulmen på fjället. Säg inget annat än att vi har ett fantastiskt vildmarkslän, något att vara tacksam över.