Etik – om livets svåra frågor

ETIK. Hur vill du vara som människa? Vad har du för ansvar gentemot dina barn och mot övriga världen? Svåra frågor utan enkla svar. Ann Heberlein har skrivit boken "Etik".

ETIK. Hur vill du vara som människa? Vad har du för ansvar gentemot dina barn och mot övriga världen? Svåra frågor utan enkla svar. Ann Heberlein har skrivit boken "Etik".

Foto: Patricia Reyes

Krönika2014-06-01 09:13
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lina Norberg Juuso: "Jag är inte mer människa än du och du är inte mer människa än hon på gatan".

Jag är hänförd av Sveriges enda kända doktor i etik, författaren Ann Heberlein. Det är något med henne. Hon har sådan starquality. En ovanlig råhäfig kombination av dunkande hjärta, transparent själ, briljant hjärna och illröda läppar. Det är klart att man dras in i ljuset kring henne. Jag vill vara bästis med Ann Heberlein!

Hon är aktuell med boken ”Etik”. I en intervju till Sydsvenskan säger Ann Heberlein att hon står för omsorgsetik, ”en feministisk etik där värden står i centrum, omsorg om det svaga livet, om barn, sjuka, djur, miljö”.

Det är sååååå fint att man bara vill bilda hennes fanclub. I en värld där alla ska förverkliga sig själv så finns Ann Heberlein. Hon skriver en bok om etik och hon tycker att det är viktigt att ha omsorg om någon annan.

Hon skriver om hur vi ska behandla varandra. Och det är inte det enklaste. Jag gillar att Ann Heberlein tar upp de där vardagsdilemman vi alla ställs inför. Typ. Du går på Coop, din lön är i princip slut. Dina kiddos behöver gympaskor. Och så fyller äldsta sonen år. Han vill naturligtvis ha en present, du vill köpa något. Så. Du är alltså där på affären. Du ska köpa kaffe: Ska du köpa det billigare lågprismärket som varken är Fair Trade eller eko och därmed spara några kronor? Eller ska du satsa några extra tior och vara en god konsument som tar ansvar? Sedan kommer du till frukten. Ekoäpplen eller billigare äpplen? Korven? Den lokalproducerade eller den med suspekt innehåll? Hur ska du fördela dina stålar? Du måste välja. Vad är moral här? Vad är att vara en god människa? Att köpa allt kravmärkt och eko och långsiktigt bidra till en bättre värld? Men det innebär att du gör din son besviken genom utebliven present. Vänta med gympaskorna till barnen? Det här är tråkig vardagsrealitet. De val vi gör varje dag skapar vanor och vanor formar en individ. Vem är du? Vad är ditt ansvar gentemot dina barn och gentemot vår värld? Ann Heberlein har försökt att formulera sin värdegrund. Hon skriver att om du har ansvar för fem barn så har du större ansvar för de barnen än för människor långt bort. Ann Heberlein skriver att enligt henne ska du alltså i första hand tillgodose dina barns behov.

Boken handlar också om de större, svårare, mer smärtsamma frågorna.

Ann Heberlein blev intervjuad i tv 4 och berättade att hon går förbi tiggare till sitt jobb. Hon ger dem inte pengar varje dag, de har hon inte förutsättningar till ( eller prioriterar inte, vill inte?). Däremot, säger hon, hälsar hon på dem varje dag. Hennes argument är att vi måste våga se vår värld som den är, inte ha ett filter mellan oss och ”dem”. Inte gå förbi andra som att de vore skräp. Det tar jag till mig. Vikten av att försöka orka se och orka bemöta andra individer som människor.

Vi har röstat till EU. Det blåser iskalla främlingsfientliga vindar. Det är absolut nödvändigt att vi alla orkar tänka på frågor om etik. Att vi orkar lyfta blicken från Facebook och funderar på frågor kring moral. Vilket ansvar vi föddes med för att skapa den värld där vi alla faktiskt rent konkret har våra fötter?

Jag är inte mer människa än du och du är inte mer människa än hon på gatan.

Boken: Etik Människa, moral, mening ( Albert Bonniers Förlag).

Av: Ann Heberlein.

Om: Vad innebär det att vara människa? Hur gör vi goda och rätta handlingar? Hur ska vi behandla varandra.

Citat ur boken: "Andras välfärd är lika viktig som min egen och därför måste även andras intressen beakta i min egen etiska reflektion, i mina val och ställningstaganden"

Läs mer om