Droger bakom nästan allt våld

Lugnet efter stormen. En granne klipper gräset samtidigt som kriminalteknikerna Mattias Huhtasaari och Urban Johansson, Umeå, undersöker polisens insats när en 23-årig man skottskadades i Porsön i Luleå.         FOTO: Pär Bäckström

Lugnet efter stormen. En granne klipper gräset samtidigt som kriminalteknikerna Mattias Huhtasaari och Urban Johansson, Umeå, undersöker polisens insats när en 23-årig man skottskadades i Porsön i Luleå. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

Krönika2008-09-30 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På måndagsmorgonen är det stilla i bostadsområdet Porsön i Luleå. Det enda som tyder på att något ovanligt hänt är de avspärrningar som polisen satt upp kring gatan. Dessa stänger av tillfaren till gatan och de boende får ta vägen via en cykelväg för att ta sig till och från sina hus.
Fyra uniformerade män från Securitas vaktar vid de vita plastbanden. De packar just ihop kaffetermosarna och några av deras kollegor kommer förbi och löser av.

Fortfarande under förmiddagen pågår den tekniska undersökningen och kriminalteknikerna Mattias Huhtasaari och Urban Johansson från Umeå fotograferar och mäter. Johansson sätter sig på huk och det ser ut som om han försöker avgöra om kulor gått igenom den blå bilen och sedan träffat bilen på granntomten. På den blå bilen på uppfarten sätter teknikerna åtta vita lappar som markerar skotthålen.
Den röda Forden, vars rutor krossats av polisens kulor, ser helt malplacerad ut på den prydliga villagatan.

Det som hände på Porsön under lördagsnatten väcker engagemang och på
NSD:s hemsida debatteras det för fullt:
Var det befogat att skjuta 23-åringen på det sättet man gjorde? Har polisen orsakat fara för de omkringboende genom att skjuta i tätbebyggt område, eller bara gjort det som den ska göra vid en sådan händelse?
Det vi vet nu, men som polisen inte visste då, är att den 23-årige mannens vapen var en soft-airgun, som knappast dödar någon.
Den 23-årig mannens skador är allvarliga men inte livshotande. Under söndagen opererades han på grund av skadan i buken.

Den senaste tiden har det begåtts flera uppmärksammade brott i Luleå. Otäcka knivskärningar där två pojkar, 16 och 17 år gamla, till synes oprovocerat knivhuggits. Polisen utreder också två våldtäkter som inträffat under helgen.
Oron för brott har ökat visar den senaste trygghetsundersökningen. 2000 var det 10 procent som kände sig otrygga i sitt bostadsområde, 2006 hade andelen nästan fördubblats, 19 procent. Trygghetsundersökningen visar också att en av tio unga kvinnor i Luleå avstår från aktiviteter för att de inte känner sig trygga utomhus på kvällen. Känslan av trygghet, om de går ute ensamma en sen kväll i området där de bor, har sjunkit från 80 procent 2000 till 68 procent 2006.

Det finns en skillnad mellan upplevd otrygghet och faktisk otrygghet, säger Håkan Ershammar, chef för ordningspolisen i Luleå och Boden. Det är inte alltid är de mest utsatta som känner sig mest otrygga.
I bakgrunden till praktiskt taget allt våld finns alkohol eller droger.
- Risken för att utsättas för våld är störst i de grupper som själva utövar våld. Den som utsätts för våld är oftast en man i 20-årsåldern som är påverkad av alkohol eller droger. Gärningsmannen har samma profil, säger han.
Ershammar tycker inte att kvinnor behöver vara rädda när de är ute på kvällarna. Han talar om en "sund" otrygghet och jag tolkar det som att han tycker att man inte ska utmana ödet.

Rent statistiskt sett är det inte främlingen på gatan som kvinnor bör vara rädda för. Av de anmälda misshandelsbrotten mot kvinnor i Luleå sker cirka 75 procent inomhus och i cirka 75 procent av fallen är offret bekant med den misstänkte gärningsmannen.
Den senaste tidens våldsbrott
till trots säger polisen att misshan-
delsfallen minskar. 2007 misshand-
lades 457 personer. Samma period
i år är siffran 420 personer.
Det är 420 för många.
Läs mer om