Därför kan vi inte ge bort journalistiken gratis

Att ge bort journalistiken när den har som högst värde skulle göra det omöjligt för oss att överleva, skriver Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare.

Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare, skriver om varför de flesta av NSD:s och Kurirens artiklar inte går att läsa gratis.

Lenitha Andersson-Junkka, redaktionschef och ansvarig utgivare, skriver om varför de flesta av NSD:s och Kurirens artiklar inte går att läsa gratis.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Krönika2020-11-20 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Intresset för journalistik är stort och i spåren av pandemin blir redaktionerna viktiga nav i att få ut information om viruset i samhället. Våra journalister lyssnar, ställer frågor, kontrollerar fakta, väljer ut det viktigaste och det mest relevanta. De sänder, skriver, filmar, fotar och sammanställer allt i texter som är enkla att förstå och ta del av. 

Samtidigt rasar en diskussion om journalistikens värde i sociala medier. ”Viktig information ska vara gratis” skriver en person på vår Facebook-sida. ”Hur kan ni ha artiklar om pandemin låst” skriver en annan.

Vår affärsidé bygger på att skapa lokal journalistik för våra prenumeranter. Det är ingenting nytt, innan tidningen fanns på internet var det ingen som ifrågasatte att papperstidningen krävde en prenumeration. Att vi skulle avskaffa det systemet och ge bort journalistiken i en tid då den har som högst värde skulle göra det omöjligt för ett medieföretag att överleva på sikt.

Norr Media har drygt 90 journalister anställda från Skellefteå i söder till Kiruna i norr. Det är möjligt tack vare er prenumeranter och ni kan känna er trygga med att vi ger er den information ni behöver, vare sig det handlar om den pandemi vi lever i just nu, vad som händer inom den lokala politiken eller bara varför det var så lång bilkö på väg till jobbet. Vi sänder också lokal idrott. Hittills i år har det blivit 130 matcher utöver den ordinarie sportbevakningen. Du som har en premium-prenumeration kan dessutom läsa alla tidningssajter inom Norr Media, kuriren.nu, nsd.se, pt.se och norran.se.

Vår ambition är att ge er en alert och närvarande nyhetsrapportering, relevanta och viktiga nyheter och avslöjanden, fördjupningar och granskningar men också sådant som är överraskande och lättsamt. Framför allt vill vi berätta om människorna i Norrbotten och om de historier och öden som ni bär på! 

Som icke prenumerant får du ta del av våra sajters förstasidor. Och vi håller alltid VMA, viktiga meddelanden till allmänheten, öppna för alla. När det gäller rapporteringen om corona-pandemin är våra direktsändningar från Region Norrbotten och smittskyddsläkare Anders Nystedts presskonferenser öppna för alla.

Att skaffa en prenumeration bidrar till ett demokratiskt samhälle. Tveka inte att höra av dig om du vill veta mer eller för att ge oss feedback eller nyhetstips! 

Krönikören

Lenitha Andersson-Junkka är redaktionschef för Kuriren, NSD och PT och ansvarig utgivare för Norrbottens-Kuriren, kuriren.nu och nsd.se.