Dags för bröllop och blommande dikesrenar

Spindel.

Spindel.

Foto:

Krönika2009-06-01 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bröllop hör pingsten och sommaren till.
Marie Cederberg och Kenneth Nordström gifter sig om drygt en vecka. Det är härligt att träffa det förälskade paret. De tittar på varandra med stor kärlek och ser så fram emot den stora dagen - dagen för bröllopet i Råneå kyrka. Omgivna av sina nära och kära ska de lova varandra evig kärlek.
Jag kan se dem framför mig i den bröllopsutstyrsel som de beskriver i dagens Mitt i livet. Marie ska inte gå till frissan utan personalen i gruppboendet ska sminka henne och fixa håret. Jag kan se henne framför mig i brudklänningen med släp och med slöja och tiara. Vad fina de kommer att vara - hon och så Kenneth i gråsvart kostym.
Marie ska ha rosor och brudslöja i sin brudbukett.

På tal om blommor så fick jag ett mejl från Heide Krönlein i Vuollerim. Det är ett tal till dikesrenarnas försvar. Hon vill få alla NSD:s läsare att förstå vikten av att inte klippa gräset i dikesrenarna:
"Att slå dikesrenen framför huset kan förstöra ett helt fungerande ekosystem. Dikesrenen kan vara den sista tillflyktsorten för våra humlor, getingar och alla vackra fjärilar. De flesta insekter är specialiserade på några få växter. Den lilla humlan kommer till rödklövern för att med sin extra långa snabel suga nektar som är mat för henne. Samtidigt pollinerar hon klövern. Ett ömsesidigt beroende för bådas fortlevnad. Utan humlor ingen pollinering, ingen klöver, inga blåbär. En av många salviaarter fäller ut sina pollenbärare och den insekt som just då suger i sig nektar blir alldeles gul på sin rygg och nästa blomma får en pollendusch och det blir nya fröer för nästa år. Min önskan är att få se alla humlesorter, fjärilar, långhornade blombaggar, myror, dödgrävare, små och stora glänsande baggar som så ivrigt springer och flyger omkring i dikesrenen bland alla blommor. Böj dig ner och försök se. Ta med dig ett förstoringsglas. Till och med den lilla bladlusen är en riktigt vacker skapelse och skulle du hitta en blåsvart kommer du att tappa andan i vördnad inför dess skönhet. Kom i håg, vissa blomflugor, getingar, nyckelpigor och fåglar behöver dessa små varelser.
Låt dikesrenarna vara i fred fram till hösten. Då kan du slå dem som en äng. Låt fröerna ramla ur sina fröställningar. Låt förmultningen ha sin gång. Naturen är mera ändamålsenlig än vi kan föreställa oss. Bevara dikesrenen!"

Heide Krönlein har talat. Kvinnan med den alldeles fantastiska trädgården i Vuollerim. Kvinnan som under många somrar har arrangerat dansföreställningar i sin trädgård. Så plötsligt skulle hon inte få något bidrag till dessa sagolika upplevelser i sommarnatten. Men nu, inför sommaren 2009, säger hon:
"Tack vare att jag är så argsint blir det trots allt tre dansföreställningar i min trädgård, i månadsskiftet juli/augusti och ett seminarium med Stefan Einhorn och Gunnel Carlsson."
Det lär bli folkvandring
till Heides trädgård.
Läs mer om