Black friday i Sverige bara kommers?

"Det handlar om att öka kommersen", skriver Marianne. "Men behöver vi verkligen fler prylar?", svarar Anna.

Sparar vi om vi handlar? Eller handlar det om att vi ändå köper, om än billigare? Lockas vi att köpa onödiga saker  när det är black friday?

Sparar vi om vi handlar? Eller handlar det om att vi ändå köper, om än billigare? Lockas vi att köpa onödiga saker när det är black friday?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2019-11-29 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Marianne: Varför har ni black friday när ni inte firar thanksgiving? undrade en svensk-amerikansk facebookvän med hemadress i New York härförleden.

Svaret är naturligtvis att vi har black friday av samma anledning som vi har mors dag och fars dag och kanelbullens dag. Det handlar om att öka kommersen, få oss att handla mer. Jag skulle önska att fler insåg det faktum att om du köper en teve för tre tusen kronor som har kostat fem tusen kronor, så har du inte sparat två tusen kronor. Du har betalat tre tusen.

Anna: Det är klart att det är svårt att argumentera mot rea. Vem vill inte göra ett fynd? Men behöver vi verkligen fler prylar? Ja, tydligen. Till och med Marie Kondo, som nyss ville få oss att rensa ut allt som inte gnistrade av glädje, har på senare tid utökat repertoaren till att försöka sälja på sina anhängare allt från tofflor till väskor med kaninöron under förespeglingen att produkterna är oumbärliga för ett välorganiserat hem. Geschäft i dess renaste form.

Och när black friday närmar sig ska det handlas. Så till den grad att dagen svällt till en hel vecka. Och inte sen GDPR-lagen infördes har det rasslat in så många mejl från diverse företag.

Marianne: Önskvärt vore att fler, inklusive jag själv och säkert du, Anna, tog till sig sanningen i ordspråket: ”En sak in, en sak ut.” Hemmet är fullt, verkligen fullt. Huruvida det är fult, lämnar jag åt andra att avgöra.

Det sägs att black friday kom till i USA och att det var den dag då röda siffror i bokföringen, det vill säga förlustresultat, ändrades till svarta (vinst).

Anna: Så kanske det var då, men tiderna har förändrats. De lokala affärsidkarna kämpar dels mot den växande e-handeln, dels mot de stora kedjorna. Att då tvingas sänka priserna mer än marginalen tillåter gör inga under för bokföringen. Vill vi ha lokala butiker i stadskärnorna måste vi vara beredda att betala för det. Annars står vi där med centrum bestående av bara fik och gym.

Marianne: Och handla andra dagar, inte bara readagar. Så sant.

Sedan kan jag bli sorgsen över det faktum att black friday inte bara är handel och kommers och att så få är medvetna om det. Begreppet kom till efter en demonstration utanför Parlamentet i London 1909, när demonstrerande kvinnor utsattes för både misshandel och sexuella övergrepp av polis och åskådare för att de krävde sin rätt.

Häromdagen gick jag på Sveavägen i Stockholm och hörde fyra 90-talister prata om black friday. De hade ingen aning om 1909 och vad som hände då.  

Anna: Och det i sig är en sorg. Att vi blivit så historielösa. Men det är ämnet för en helt annan krönika.

Krönika

Marianne Westin och Anna Fantenberg har jobbat ihop på Kuriren och Norrbottens media i 30 år. Båda har sin beskärda del av reafynd i skåp och lådor.