På ena sidan finns det traditionellt hierarkiska ledarskapet som bygger på regler, kontroll och detaljstyrning för att få människor att ta ansvar. På den andra sidan finns det tillitsbaserade ledarskapet som bygger på tilltro till medarbetares vilja och förmåga, där arbetet utförs under frihet och ansvar.
Jag och mina kollegor möter många chefer som vill anamma det tillitsbaserade men som lever i organisationer med system som uppmuntrar det traditionella. Det krockar helt enkelt. Det höjs även kritiska röster som vill sätta en stämpel på det tillitsbaserade som flummigt och otydligt.
Men som Sveriges överbefälhavare Micael Bydén sa i sitt Sommar i P1, ”tillit betyder inte att vara otydlig”. För att det tillitsbaserade ska fungera krävs tydliga ramar och spelregler. Och kanske framförallt att en närvarande chef.
Vad är det som hindrar närvaro?
Tidsbrist, många ledare vill vara närvarande men har för mycket annat som också behöver göras. Framförallt välfungerande medarbetare tenderar att få mindre uppmärksamhet.
Ett annat hinder är att ha för många medarbetare att försöka vara närvarande med. Forskning på chefer inom äldreomsorgen av Robert Lundmark visar ett starkt samband mellan antal medarbetare och ett passivt och undvikande låt-gå ledarskap. Laissez-faire, som den typen av ledarskap brukar kallas, kännetecknas av att ledaren inte fattar beslut, är motsägelsefull och oklar i sina budskap, upplevs otillgänglig och gömmer sig bakom en fullspäckad agenda. Ledaren finns inte närvarande med sina medarbetare.
Bristen i ledarskapet i äldreomsorgen hade alltså inget att göra med chefen som individ utan blev en följd av de förutsättningar som fanns. Ett rimligt antal medarbetare blir därför en grundförutsättning för närvaron och det tillitsbaserade ledarskapet.
Ytterligare ett hinder skulle kunna vara geografiskt avstånd, men efter det här coronaåret kan vi konstatera att det inte nödvändigtvis är att ses fysiskt som skapar närvaro. Däremot kräver det nya rutiner och andra arbetssätt för att få till närvaron när vi mest möts digitalt. Och visst är det något enklare att ”glömma bort” eller prioritera bort att slå en signal till en medarbetare när vi inte fysiskt stöter på dem i fikarummet.
Vad skapar en upplevelse av närvaro?
När du är närvarande med en annan person bekräftar du hens status och er relation, det vill säga att hen är viktig och betydelsefull. När vi känner oss sedda av andra blir vår hjärna lugn och kan fungera optimalt.
Vanliga beteenden som stärker en upplevelse av närvaro är att lyssna aktivt, att finnas tillgänglig för frågor, att ge stöd och hjälp, att sammanfatta det någon sagt och stämma av om du uppfattat rätt, att ställa frågor som får den du möter att utveckla och berätta mer om sin situation eller sitt dilemma.
Vad behöver just du för att kunna vara närvarande? För mig som chef underlättar det när jag har en god överblick över min egen arbetsbelastning och prioritering.
Har du funderat på vilka av dina beteenden som leder till en upplevelse av att du är närvarande? Våga fråga dina medarbetare, de är experter på hur din närvaro upplevs.
Din närvaro i lagom dos ger dina medarbetare bättre förutsättningar att vara effektiva och produktiva. Vill du bygga tillit behöver du satsa din närvaro.