Anna Hörnell: Tack för allt USA

Snart är det äntligen, äntligen över. Slut på nasty women och bad hombres, på rasistiska uttalanden och sandlådeargument. Om mindre än en vecka vet vi: Trumpokalyps eller Clinton?

Foto:

Krönika2016-11-04 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LÄS FLER KRÖNIKOR PÅ DUONOJE.SE

Naturligtvis är jag precis som resten av världen glad att lägga historiens kanske märkligaste amerikanska valrörelse till handlingarna, men en del av mig kommer att sakna det senaste årets vändningar.

Missförstå mig nu rätt: Det här gäller enbart om Hillary Rodham Clinton väljs till USA:s första kvinnliga president på tisdag och hennes motståndare krälar tillbaka ner i det mörka hål han kommit från. Då kan vi se tillbaka på 2016 som ett år av tillfällig sinnesförvirring, och av populärkulturellt guld.

Valåret har gett oss Le Tigres danspeppiga “I’m with her” och Stephen Colbert som lattjar runt på Republikanernas konvent utklädd till “Hungerspelens” Caesar Flickerman. Orlando Bloom har firat halloween utklädd till ett Trumptroll, och vanligtvis briljanta The Daily Show och Last Week Tonight har vässat sin nyhetssatir ytterligare.

Dessutom har halvroliga Saturday Night Live konsekvent producerat humorguld. Kate McKinnon och Alec Baldwins spektakulära sammandrabbningar utklädda till de två presidentkandidaterna seglade utan problem förbi Tina Feys Sarah Palin-imitationer som mina favoritsketcher i SNL:s historia. Alec Baldwin behöver dessutom inte göra särskilt mycket mer än att ordagrant citera Donald Trump för att förvandla honom till en karikatyr.

Jag har för en gångs skull inte haft behov av att gräva ner mig i snaskiga politiska dramaserier, fastän intriger på Capitol Hill är en av mina favoritgenrer. “Scandal”, “House of Cards” och “Vita huset” kommer helt enkelt inte i närheten av den bisarra dramatik som utspelas i verklighetens USA.

I ärlighetens namn har jag svårt att komma på någon fiktiv president som vore mindre skandalös på västvärldens mäktigaste post än Donald Trump. Till och med “House of Cards” Frank Underwood – en faktisk mördare! – känns en smula mer presidentiell än den där orangekalufsade barnungen.

Det finns få tydligare exempel på det bisarra i USA:s politiska läge än att The Simpsons förutspått det. I ett avsnitt från millennieskiftet tar en klart Clintonliknande Lisa Simpson över som president efter Donald Trump. Den senare har – förstås – kört landets ekonomi i botten.

Så tack, USA, för en helt sanslös valrörelse – förutsatt att ni nu väljer Clinton. Blir Trumpokalypsen ett faktum tar jag tillbaka allt jag sagt och börjar spara pengar till en terraformering av Mars.

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK!