Krönikeverksamheten började midsommaren 1990, då jag av tidningschefen blev tillfrågad att skriva en återkommande krönika om vildmark, sportfiske med mera i NSD. Det lät spännande och på den vägen har det varit. Det blev tillsammans 524 krönikor.
Några trådar har varit en bredare syn på miljövård, bevarandevärden, upplevelser med eller utan fiskespö, ekologi, botanik och vad framtiden har att erbjuda.
Minns fortfarande den dagen då en av mina morbröder, som studerade zoologi i Stockholm, kom hem till gårdarna i norra Jämtland. Precis när han steg av bussen kom jag från öringbäcken.
– Du som är intresserad av fiske bör lära dig hur några fåglar låter och hur de ser ut. Lär dig också lite om vilka växter du har kring fötterna när du metar. Då blir det ännu roligare att fiska, sade han med visst allvar.
Klart är att ekonomin har styrt roffartendenserna. Vissa kallar det för framåtskridandet? Strömmingen, sillen, torsken, gäddan med flera arter håller på att elimineras. För att nu nämna öringbestånden i skogbäckarna som krossades när skogen togs bort. För mig känns det som att vi hela tiden har ignorerat forskarnas varningar om kapsejsade system. Redan i unga år fick jag lära mig att ekologin bygger på alla organismers samspel.
Det som irriterar är att vi tycks sitta på en piedestal, titta ut över naturen och peka på de arter som inte är ekonomiskt bärbara. Laxen är viktig, men vem bryr sig om en stensimpa eller en id? Nu sinar torskbestånden och åtgärder tas till. Så länge som ekonomin har styrt våra förehavanden lät vi roffartendenserna fortgå? Money talks!
Inte sedan pandemins början har jag kört sträckan Råneå till Kiruna, vilket jag gjorde under hösten 2021. Det blev en skräckupplevelse. Nya kalytor hade blommat upp under i stort sett hela resan?
De storskaliga skogsavverkningarna har eskalerat. Inte underligt att älgstammen och fiskbestånden sinar. Skogen och vattnet är de enskilt viktigaste förutsättningarna för någorlunda fungerande ekologiska processer, där vi tror oss ha mandatet att bestämma vilka arter som ska leva eller inte.
Något har gått riktigt fel när vi tillåter oss att kvadda olika fiskarters populationer, när vi beviljar milsvida kalavverkningar, massiva slakter av älg, ibland skjutna från helikopter.
Under mina år som lärare föreslog jag till högre ort att, det borde vara rimligt att ämnet ekologi sattes in i grundskolan. Då tror jag att förståelsen för skövlingar och egoistisk ekonomi skulle ha debatterats på ett mer långsiktigt sätt. Idén gillades inte.
Jag ser för mitt inre likheten med den hungriga myrsloken som har hittat en efterlängtad termitstack, stoppat in den långa tungan och sugit åt sig hela innehållet. Så ser jag idag det kärlekslösa förhållandet mellan oss och det enda jordklotet
God Jul och tack för mig.