Jakthärvan: Ännu fler djur kan ha dödats

Fler djur kan vara dödade i den omfattande jakthärvan. Det bekräftar åklagare Christer B. Jarlås som nu väntar på analyser av fynden.

29 mars 2017 15:19

SE: Här slår polisen till i jakthärvan

Åtalet i den så kallade "jakthärvan", där fem män misstänks för jaktrelaterade brott har låtit vänta på sig. Förklaringen, avslöjar nu åklagare Christer B. Jarlås är inte bara att man funnit föremål som gör en del av personerna misstänkta även för vapenbrott, utan också att man gjort nya fynd som tyder på att fler djur kan ha jagats illegalt.

LÄS MER: Åklagaren: "Grova, organiserade brott"

– Vi har gjort fynd som tyder på att fler djur kan figurera i den här utredningen men materialet är skickat på analys så jag kan inte uttala mig närmare om vilka typer av fynd det rör sig om. De som eventuellt blir misstänkta för det här har heller inte hörts kring fynden ännu, säger åklagare Christer B. Jarlås.

LÄS MER: Illegala vapen funna

I början av utredningen avslöjade utredarna att de funnit bevis för att två björnar och en järv dödats. Den ena björnen ska ha snarats med en stålvajer. Men vilka djurslag de nya fynden består av vill åklagaren inte säga.

LÄS MER: Björn snarades med stålvajer

– Nej, vi väntar på analysen för att se vad det är och om det handlar om något som kan väcka misstankar om ytterligare brott av samma karaktär som tidigare, det vill säga jaktbrott eller jakthäleri.

Åklagaren kan heller inte säga hos vem eller vilka av de fem männen som fynden gjorts.

Analysen väntas vara färdig "inom kort". Och därefter får resultaten visa vilken väg utredningen tar.

– Vi vet ju inte om det är något vi kan väcka åtal på ännu. Det är faktorer och variabler jag inte kan rå över, säger Jarlås.

Förhoppningen inledningsvis var att kunna väcka åtal redan vid årsskiftet 2016/2017.

– Men i och med att vi hittade saker som gör att vi misstänker nya brott så dröjer det. Vår förhoppning nu är att åtal kan väckas innan sommaren eller i värsta fall, början på hösten.

Jarlås säger själv att det är en av de mest omfattande utredningar kring jaktbrott han känner till.

– Om man tittar på de domar som finns så är det inte många som är uppe på den här omfattningen. Dels när det gäller antalet misstänkta och dels antalet djur. Och nu eventuellt ännu fler djur då, säger Jarlås.

Enligt P4 Norrbotten skulle de nya djurfynden eventuellt kunna innebära fem nya brottsmisstankar.

De fem männen nekar till brotten.

LÄS MER: Här är de fem misstänkta

LÄS MER: Alla fem släppta ur häktet

LÄS MER: En friad från misstankar

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!