Språkbrister i äldrevården

Personal med invandrarbakgrund kan ofta inte göra sig förstådda med de vårdbehövande och vice versa skriver insändarskibenten.

Personal med invandrarbakgrund kan ofta inte göra sig förstådda med de vårdbehövande och vice versa skriver insändarskibenten.

Foto: Arkivbild: Henrik Montgomery/Scanpix

Norrbottens län2018-06-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser på Facebook, en annons där socialdemokraterna redovisar, ett antal punkter som de skall gå på val med. Det finns inget om varken äldrevården eller problemen med migrationen. Den 30/5 debatterade Stefan Löfven med Jimmie Åkesson i aktuellt.

Där skröt Löfven om hur många flera som kommit ut i arbete. Han nämner också att han besökt ett äldreboende i Gällivare. Där var ett flertal med invandrarbakgrund som arbetade. De jobbade bra och allt fungerade mycket bra.

Är det på detta vis man vill lösa bristen på kunnig personal inom äldrevården samtidigt som att flera kommer ut i arbetslivet? Då är jag den första att betacka mig för dessa åtgärder. Jag har dagligen under sex månader på nära håll sett konsekvenserna av sådana lösningar. Det största problemet är att många inte kan svenska språket. De kan inte göra sig förstådda med de vårdbehövande, och heller inte omvänt.

Dessutom åläggs de arbetsuppgifter som de inte har kompetens för. Vissa tider finns inte personal på avdelningar med kompetens att ge sondmatning, som skall ges på bestämda tider. Sedan jag hamnade i denna belägenheten och kunnat få insyn i äldrevården har många med liknande erfarenheter kontaktat mig. Ingen säger att det är bra. Alla som jag talat med har tyvärr samma erfarenheter.

Är det inte hög tid att vidtaga kraftåtgärder?