I statsbudgeten var det avsatt cirka 17 miljarder kronor till garantipensionärerna. Vi betalar netto till EU 25 miljarder. Genom att minska nettot till EU med till exempel 8,5 miljarder så skulle man kunna höja garantipensionen med 50 procent. Ingen skattehöjning samt att 8,5 miljarder skulle skattas i Sverige.
Jag förstår inte varför politikerna inte driver detta? De vill kanske hellre fortsätta att leka i sandlådan.
När man röstade igenom pensionsreformen så skulle den uppfylla:
4 Den ska vara hållbar långsiktigt, men tydligen inte hållbar att leva på.
4 Den skulle uppfylla och eventuellt bli bättre än gamla ATP.
4 Bromsen skulle bara sättas in någon enstaka gång.
4 Den skulle ge cirka 70 procent av slutlönen.
Bromsens uppfinnare medger att det blev betydligt fler inbromsningar än det var tänkt.
”Vi begrep inte allt som vi borde begripit för att förstå att det skulle bli så här stora svängningar”, säger Ole Settergren, chef för pensionsutvecklingsavdelningen på Pensionsmyndigheten.
En stor del av riksdagsledamöterna som var med och beslutade om det nuvarande pensionssystemet anser i dag att det inte blev som de hade tänkt sig, enligt en undersökning från PRO.
I enkäten från pensionärsorganisationen tillfrågades 100 av de ledamöter som satt i riksdagen från 1994 och framåt och som röstade fram dagens pensionssystem.
Av dem anser tre av fyra bland annat att den så kallade ”bromsen” fungerar på ett oacceptabelt sätt. Många pensionärer, av kvinnorna omkring hälften, har i dag en pension som ligger under 11 000 kronor i månaden före skatt, under vad EU anser vara fattigdomsgränsen.
Detta vill i stort sett alla tillfrågade i PRO:s undersökning se en förändring av.
Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) menar att det var få om förutsåg vad ”bromsen” skulle komma att innebära för många pensionärer.
”De har arbetat ett helt liv och sedan räcker ändå inte pensionen utan de tvingas söka bidrag, något som tär på folks värdighet och det borde vi kunna göra något”, säger Westerholm.
Om man erkänner att man inte förstod så måste man väl ändå vara så rakryggad att man ser över reformen.
De svenska pensionerna dalar stadigt nedåt. Enligt tidningen Riksdag & Departement kommer dagens unga åttiotalister att efter avslutat arbetsliv ha en pension som motsvarar dryga 48 procent av lönen (då är även tjänstepensionen inräknas).
Detta enligt EU-kommissionens beräkningar som placerar Sverige i Europas bottenliga vad gäller trygghetsnivå för pensionärer. Bara Estland hamnar sämre till.