Rena osanningar i skolkampen

Norrbottens län2016-10-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändare i NSD (21/10 2016).

I en lång insändare adresserad direkt till mig påstår Jon Hallström en rad saker.

Hallströms insändare bekräftar en av slutsatserna som man kom fram till i forskningsstudien ”Åtta skolexempel på lokal demokrati? Folkomröstningar och politiskt ledarskap i arbetet med att reformera kommunala skolorganisationer”.

En av slutsatserna beskriver nämligen kommunföreträdares erfarenhet om hur svårt det var i samtliga åtta fall att få till stånd en saklig och konstruktiv dialog på grund av emotionellt laddade egenintressen.

Det är omöjligt att bemöta innehållet i Hallströms text då den är fylld med påståenden och slutsatser som inte beläggs med annat än upplevelser och känslomässiga argument. Faktiskt förekommer det också rena osanningar.

Jag blir upprörd när en företrädare för samordningsgruppen påstår, på fullaste allvar, att vi socialdemokrater påverkat förvaltning och tjänstepersoner i deras utredning och framställande av underlag till Framtidens skola. Det är förbluffande och är en ren osanning.

Det enda tydliga syfte jag kan urskilja med Hallströms insändare är att han vill misstänkliggöra mig, Socialdemokraterna och den kommunala förvaltningen. Att med alla medel underkänna underlaget utan att ta hänsyn till den skada det får på förtroendet för demokratin.

Hallström påstår vidare att en folkomröstning bara skulle handla om att få till stånd en ny utredning. Inte att ta ställning till skolstrukturen. Jag undrar om alla de som skrivit under namninsamlingen håller med om det? Om ens samordningsgruppen är enig kring det?

Samordningsgruppen som Hallström företräder kallade sig från början ”Samordningsgruppen för bevarandet av Klöverträskskolan, Kläppenskolan, Vitåskolan, Svartöstadsskolan, Kyrkbyskolan, Kråkbergsskolan, Svedjeskolan, Hertsöskolan och Laxens förskola”.

Gruppens mål från start var att bevara några av de skolor som initialt skulle beröras. Vilka röster är det som hörs och driver debatten nu? Det är personer som bor och lever i Svartöstaden, Kyrkbyn och Sunderbyn. Några av de grundskolor som berörs, inte alla. Hallström bor själv i Kyrkbyn.

En dialog förutsätter en ömsesidig ärlighet, öppenhet och tydlighet. När gruppens huvudsakliga målsättning är att bevara skolorna i nämnda områden kommer ingen kommunal utredning av skolstrukturen att accepteras som inte innebär att skolorna blir kvar. Ingen dialog kommer att beskrivas som annat än ”skendialog”, misstänkliggörandet av de beslutsfattare och tjänstepersoner som har ansvar för frågan kommer att fortsätta.

Det finns helt enkelt två distinkt avvikande mål. Det ansvar som kommunfullmäktige har för helheten och målsättningen från samordningsgruppen om att bevara vissa skolbyggnader. Det rakryggade vore att erkänna det.