Här är jobben

Bensin- eller dieseldrivna bilar konverteras därför i två steg till att drivas enbart med el och etanol/ biodiesel. Det ger både jobb och att miljömålen uppfylls, menar Tage Nilsson.

Bensin- eller dieseldrivna bilar konverteras därför i två steg till att drivas enbart med el och etanol/ biodiesel. Det ger både jobb och att miljömålen uppfylls, menar Tage Nilsson.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norrbottens län2014-03-11 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eftersom 75 procent av våra bilresor är kortare än 40 km och cirka 3 miljoner personbilar är yngre än 15 år, kan ett nytt RUT-avdrag förbättra luften och ljudnivån i tätorterna, mildra olägenheterna av en pågående allt större vindkraftsandel i kraftsystemet, rättfärdiga en därmed ökad elanvändning, ge tusentals nya intressanta jobb och i det närmaste göra oss oberoende av fossila bränslen.

Bensin- eller dieseldrivna bilar konverteras därför i två steg till att drivas enbart med el och etanol/ biodiesel. Förbättrad handelsbalans, mindre miljöpåverkande äldre bilar ger anledning att klassa dem, trots att de är långt ifrån nya, som supermiljöbilar, det vill säga en bonus med X kronor och skattebefrielse.

Tätortsbor kör därefter nästan ljudlöst fram och tillbaka till arbetet eller affären utan koldioxidutsläpp. Batterierna, tillräckligt stora för 40 kilometer eldrift, det vill säga cirka 8 kWh, laddas vid laddstolpar på arbetsplatser och i hemmen.

Eftersom glesbygdsbor knappast når närmsta granne med så små batterier har de fullgod anledning att bara konvertera till fossilfri drift.

För närvarande skapas den reglerkraft som behövs för att balansera aktuell elförbrukning och elproduktion med våra vattenkraftstationer vilket medför att vattenflödet ökar eller minskar vid ändrade pådrag och att stränderna med tiden eroderas alltmer.

En välkommen biprodukt vid elektrifieringen av bilarna är emellertid att man kan skapa ny reglerkraft med hjälp av batterierna som driver elhybridbilen.

SVK, Svenska Kraftnät, går därför på uppdrag av oss ägare in med Y kronor i bonus för att nå konungarikets klimatmål fossilfritt fordonsbränsle till år 2030 och för den reglerkraft, som skapas om bara 10 procent av presumtiva konverterare anammade möjligheten - laddstolpe och elhybridbil.

Med halvfulla batterier kan man då, helt utan vatten, generera mer reglerkraft än vad hela Harsprånget kan ge under en hel timme.

Reglerkraften erhålls från batterierna och den 3-fas växelriktare, som vid eldrift driver bilens asynkronmotor/er, men som inpluggad i laddstolpen, med inbyggd kommunikationsutrustning och intelligens styr strömmen till eller från elnätet.

Möjligheten att förbruka strömmen i eget hus, vilket kanske är att föredra, redovisas inte här av utrymmesskäl.

Stora mängder av ny reglerkraft kommer att behövas för att balansera planerad vindkraftsutbyggnad, där exempelvis Markbygden kommer att producera nästan lika mycket el som hela Luleälven.

Ovan beskriven reglerkraft minskar de erosionsskador som annars drabbar älvstränderna vid stora pådragsändringar i vattenkraftsstationerna.

Detta gör det rättvist att vindkraftsproducenter också bidrar med Z kronor i bonus medan övriga elproducenter bidrar med W kronor, ty deras inkomster skapas i de älvar som nu hotas att erodera. Reglerkraft kan dessutom bli en värdefull efterfrågad exportartikel.

Nevs, Volvo och andra biltillverkare, får större volymer och drifterfarenheter med sina drivlinor vilket påverkar pris och kvalitet på nya elbilar.

Drivlinelösningar, som byggsatser, ger många nya jobb då de, med RUT-avdrag monteras av lokala bilverkstäder. Bilfabrikanterna får nya intäkter av byggsatserna och att de under längre tid än förväntat kan fortsätta leverera reservdelar till sina äldre årsmodeller.

De standardiserade drivlinelösningarna gör att efterföljande bilbesiktning blir problemfri.