I dag då många unga påbörjar sin väg ut i livet och lämnar det nästan obligatoriska gymnasiet för en oviss framtid på universitet, högskola eller i arbetslivet behövs vissa råd till elever i alla stadier för att klara av utbildningsminister Björklunds skola.
Det är nämligen inte nog att vara normalbegåvad, normalt kunnig eller kompetent och med koncentration, disciplin och tålamod ta sin an skolans examinationskrav.
I dag krävs mycket mer av den som ska ta sig till samhällets topp i kunskapssamhällets så kallade meritokrati.
Utbildningsministern har troligen rätt i att den svenska skolan gått tillbaka under de senaste decennierna.
Problemet är bara att Alliansregeringen under sina åtta år inte rättat till problemen utan skärpt till dem.
Det finns tre råd att ge den som vill klara sig bra i dagens skola:
4 Du måste vara rik för att kunna köpa läxhjälp, eller ordna resor till en friskola med elitelever.
4 Du måste ha fötts med ett högt kulturellt kapital och ha högt utbildade föräldrar för att kunna få motivation och hjälp hemifrån
4 Du måste vara frisk och i både fysiskt och i psykisk balans samt ha ett hem utan sociala problem som kan störa studierna för att inte tappa något moment i en kurs och därmed ditt betyg.
Kraven som ställs på en framgångsrik elev skapar också ett utpräglat klassamhälle vilket kanske är syftet med den skolpolitik som bedrivits under sista tiden.
Att jämlikhet och jämställdhet är den bästa grunden för ett framgångsrikt samhälle glöms bort då man kan dela upp människor i utbildade och outbildade.
Ett nytt klassamhälle är på väg att växa fram.
För att inte fortsätta denna väg mot nya klyftor måste skolpolitiken svänga vänsterut och ge utrymme för och alla samma möjlighet att få den grund av kompetens och kunskap som det moderna samhället kräver.
Socialdemokratins krav inför höstens val om fem elever färre i klasserna och ett obligatoriskt gymnasium där alla ska bli behöriga för universitets studier är en början på en skola där alla får en chans.