Svar till Henrik Scheutz i NSD 18/12. Att få bort skinkan från julbordet är nog ett önsketänkande.
Men jag håller med dig när det gäller svinuppfödning. Det finns lagar som ska följas, och de uppfödare som inte sköter sig ska ha kännbara straff.
Största orsaken till att grisar far illa, torde vara de myndigheter som har till uppgift att kontrollera uppfödningen, inte har förmåga att utföra kontrollen på ett effektivt sätt.
Uppdrag granskning avslöjade transporterna där tusentals kycklingar dog under vägen till slakteriet. De ansvariga för transporten skyllde på ventilationsfel, ett fel som de förmodligen visste om redan tidigare. Veterinärer, vars uppgift är att se till så att saker och ting går rätt till, höll tyst.
Men det finns även annat som brukar vara ett måste på julbordet, och som Henrik skulle kunna ägna sig en del åt. Jag tänker närmast då på den odlade norska laxen. Det går nämligen åt tio kilo prima matfisk för att odla ett kilo lax. Vid den norska kusten finns inte tillräckligt med fisk för de stora trålarna, som dessutom måste hålla sig till fiskekvoter. Därför håller ”laxfabrikernas” fiskebåtar till utanför Afrikas kust och tar upp tusentals ton matfisk för att göra till pellets.
De fattiga fiskarna som bor vid kusten, och som är beroende av sitt fiske, måste längre och längre ut i havet med sina små båtar, därför att de norska trålarna suger rent närmare kusten.
Men inte angår det oss svenskar, och övriga från västvärlden. Afrika ligger ju så långt borta, och vi måste ju ha lax på julbordet!