Undersköterskorna på korttidsenheten i Gällivare känner att politikerna inte värdesätter deras arbete, även en bristande syn på deras yrkesroll, med full förståelse.( NSD 3/6-21)
Det högst allvarliga i detta ärende är hur undersköterskorna uttalar sig angående den usla personalpolitik som förekommer och vill av den anledningen ”komma bort från kommunen” vilket definitivt inte skulle gynna alla sjuka och gamla inom kommunens äldreomsorg.
Hur ser politikerna då på personalens yrkesroll? Ja, socialnämndens ordförande Johannes Sundelin säger angående det nya schemaläggningssystemet ARP som personalen redan från start förkastat, Sundelin säger ”när man inför ett nytt system tar det alltid tid innan man lärt sig hur man ska göra och behovet i verksamheten måste styra”. Med andra ord handlar det som vanligt i kvinnodominerade jobb inom vården istället om ”de måste anpassa sig till”!
Sundelin anger satsningar gällande bildning i demens för att bredda kompetensen men säger samtidigt ”att nämnden gett i uppdrag till personalen och facket hur vi skulle kunna omorganisera så att de som är UTBILDADE är på jobb på toppen av sin kompetens, det vill säga att undersköterskorna får ägna sig åt så mycket vård som möjligt”.
Vad menar mannen? Vilka ska då utföra alla de andra hundratals sysslorna som inte undersköterskan ska utföra, kanske de outbildade? Hur länge ska svenska kommuner tillåtas fortsätta undervärdera yrket och frångå krav på en lägsta utbildning (undersköterska) för att fortsätta vårda människor på landets olika äldreboenden?
Regeringens och Kommunals nya påhitt med ”skyddad yrkestitel för undersköterskor” med rätten att använda denna yrkestitel kommer ju inte ett skvatt att förändra kommunernas nuvarande syn och krav på utbildad personal! Rädda det som ännu räddas kan av den personal som ännu visar intresset för svensk äldreomsorg och sluta vimsa runt med olika lösningar med tomma handlingsplaner i tron att detta går att lösa utan att först ha hörsammat personalens krav på förändring!
Sundelins mantra ”behovet i verksamheten måste styra” får automatisk ett ”nollvärde” utan en tillräcklig personalbemanning, en personal som känner sig sedd och hörd, uppskattad via en god löneutveckling och en lika god arbetsmiljö med en schemamodell de själva måste få avsevärt mer inflytande och påverkan i före kommunen sjösätter modellen!