När korven tar slut i Morjärv – vad finns då kvar?

Ingemar Johansson uppvisningsboxades i Morjärvs Folkets park på den tiden när orten var en levande bygd. Bilden är från  när Floyd Patterson och Ingemar Johansson möttes i returmatchen 1961.

Ingemar Johansson uppvisningsboxades i Morjärvs Folkets park på den tiden när orten var en levande bygd. Bilden är från när Floyd Patterson och Ingemar Johansson möttes i returmatchen 1961.

Foto: arkiv

Morjärv2018-07-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En gång i tiden var Morjärv en blomstrande ort med järnvägs- och bussförbindelser, korvgubbe på järnvägsperrongen, butik, bensinstationsservice, till och med viss sjukvård och mycket mer.

Idag är Morjärv på väg mot ättestupan; butiken stängs, bensinstationen har kvar bensinpumparna så det går att tanka bilen. Men i övrigt så har en slags ”osämja” bland befolkningen, som delats i flera läger, orsakat att orten nu verkar dansa dödsdansen.

Husfabriken upphört för länge sedan. Skolans lokaler ägs av någon privat så dit kommer inte vem som helst. Folkets Hus huserar borta vid älven och det gamla Ullspinneriet är krigshärjat och sönderbombat á la Syrien.

”Den gamla dansbanan på lördagskvällen...” Ökullen eller vad det nu kallades där boxningsvärldsmästaren Ingemar Johansson en gång uppträdde har växt igen - där har musiken har tystna, bara granarna spelar i vinden. Och tågtrafiken den har samhällsomvandlarna totalmördat genom att lägga ner gamla Haparandabanan. Så vad finns kvar? Änt´na (sv. Ingenting)!!

Nu vill Morajärvarna satsa på en ny butik. Enligt annonser i reklambladen. Gör det då ordentligt. Kan inte gamla OK göras om som ligger nära E10 så att trafiken kan nyttja en service där, givetvis med någon slags fikaservice inklusive lite matvaror?

Helst borde en nysatsning ligga ännu närmare E10. Och givetvis måste Kalix kommun hitta på någon slags jobblösning på orten med jobb för folk som bor där. Morjärv har en fin begravningsplats, helt ok. Men dit ska man väl inte börja vandra i allt för stor utsträckning än?

Kommunen måste undersöka om det går att nyttja husfabrikslokalerna igen. Ullspinneriet kanske borde rivas – innan ormarna tar över helt! Kan det göras till ett fiskemuseum med tanke på närheten till älven? Järnvägsstationen borde bevaras, där finns möjligheter, men inte till något slags ungdomsgård – tågen rullar ju nu förbi Morjärv, kan stationen inte bli till något vettigt? Inte lätt. En koppling/ett mål för dressinälskarna som har en etablering i Vitvattnet.

Lekparken mellan GK och kyrkan borde minst sagt rustas upp och göra till en kombinerad träningsyta med motionsredskap som även passar gamlingarna! (Motion kräver mat och en butik får sälja mer).

Gamla Prästgården är förstörd: antingen åläggs ägaren (?) att rusta upp huset med hot om vite eller så måste kåken rivas – om den inte byggs om till något som kanske har med närheten till kyrkan?

Sverige har inte tillräckligt självförsörjningsgrad med livsmedel i händelse av att vi hamnar i krisläge - det har konstaterats av en ”hungrig landsbygdsminister” och flera andra experter. SÅ varför inte försöka satsa på mer bonderi och livsmedelsproduktion i samverkan med Försvaret – det företaget, Försvaret alltså, har ju en del rötter kvar i bygden. Och nu när ”Kanongrottan utanför Töre” avslöjats och blivit till offentlig inrättning borde väl nya försvarsanläggningar (gärna hemliga sådana) byggas i området så att vi kan välkomna en östlig fiende som gärna vill smita bakvägen till Norska kusten via E10:an. Försvarsintresset verkar ju vara på uppåtgående även bland yngre förmågor nu! Koppla ihop Grubbnäsuddens läger som försvarsutbildning, utanför centralorten Vitvattnet, med Morjärv så kan någon enstaka morjärvare få dra på sig grönkläder. Å varför inte satsa på turisjärnväg på gamla järnvägen Morjärv-Haparanda; här krävs röjning och EU-upprustning!

Det blev ju inget kärnbränslelager i Kamlungekölens bergsmassiv som hade kunnat renderat i en del försörjningsmöjligheter för bygdens befolkning. Alltså - finns inte mycket att göra annat än att konstatera att allt kostar stora pengar att bygga upp. Med funderingen OM det inte ändå blir billigast att jämna hela Morjärv med marken och bara ha kyrkogården orörd. Vore kanske en besparing? Går det möjligen att göra ett lite större GK med målet att fixa till ett Ullared i miniformat - Järnvägen har ju lite markyta. Eller göra om husfabriken till ett Ullared.

Går det för kommunen att söka EU-stöd för av väcka det - ide - där allt håller på att slumra in för gott? Man brukar köra med klyschan ”tänk utanför boxen” - gör det nu för sjutton i Morjärv, med OMNEJD! Men tänk gemensamt för allas bästa - bilda Morjärvsalliansen?

Läs mer om