Ofarligt bajs?

Luleå2008-09-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
n Landstinget har ju varit med och sponsrat 08-bajset. Där finns miljöpartiets Granström, folkhälsorådet.
Hon borde ge ut direktiv om att det är ofarligt att äta bär, svamp och fågel som finns i dessa områden, även då älg och ren, speciellt efter att ha läst nedanstående.

Med andra ord, kan det ske en urlakning som sedan tas upp av växter och djur? Omfattande undersökningar gjorda i svenska reningsverk har studerat effekterna av utsläppen av syntetiska hormoner från p-piller. Undersökningarna i Göteborgsområdet är gjorda av zoofysiologiska institutionen vid Göteborgs universitet i samarbete med Umeå universitet och Institutet för tillämpad miljöforskning i Stockholm.
Det visar sig att resterna från p-piller, som kvinnor utsöndrar via urin och avföring inte bryts ner i ett vanligt reningsverk. Hormonerna släpps igenom reningsprocessen och vidare ut i naturen. Vid försök, där fiskar fick simma i vattnet från reningsverken, visade på kraftiga effekter. Unga hannar började snabbt producera ämnen, som normalt annars endast finns hos könsmogna honor. Hormonerna kan därför på sikt göra fiskhannarna sterila och därmed kan de inte reproducera sig.
Det syntetiska östrogenet ethinyloestradiol är den aktiva substansen i många p-piller. I ett reningsverk hittades 45 gånger så höga koncentrationer, som man har funnit ger påverkan på fiskar.
Andra östrogenliknande substanser och vanligt östrogen hittades också i vattnet. Ethinyloestradiol är framtaget för att brytas ner långsamt i kroppen. Detta syntetiska hormon kan ackumuleras i fisk.
Vid undersökningen visade det sig att fiskarna efter fyra veckor hade halter i sina gallblåsor, som låg en miljon gånger över vad som fanns i det omgivande vattnet.
I Storbritannien har undersökningar genomförts som visar på liknande resultat från reningsverk. Tvåkönade fiskar har hittats.
I förlängningen ligger också möjligheten att andra vattenlevande ryggradsdjur kan påverkas av hormonutsläpp.
Återverkningar på djurens tillväxt och förmåga att reproducera sig kan uppstå, när den känsliga hormonbalansen störs.

Unga kvinnor drabbas alltmer frekvent av så kallad foglossning eller symfysiolys vid graviditet, och ny forskning visar på att en av orsakerna kan vara de ökande utsläppen av hormoner i naturen.
Läs mer om