Det nakna imperiet

USA tar sig rätten att utföra utomrättsliga avrättningar över hela världen. Här protesterar shiamuslimer i Pakistan mot mordet på den iranske ledaren Qassem, som dödades i Irak.

USA tar sig rätten att utföra utomrättsliga avrättningar över hela världen. Här protesterar shiamuslimer i Pakistan mot mordet på den iranske ledaren Qassem, som dödades i Irak.

Foto: Anjum Naveed

Luleå2020-01-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trumpregimen har i all sin tragik medfört en positiv sak och det är att USA:s strävan efter kontroll över andra länder och deras ekonomier aldrig tidigare har visats så tydligt. Alla rättsprinciper, och ingångna internationella avtal mellan USA och andra länder är betydelselösa om de inte gynnar supermaktens ekonomiska och politiska kontroll. Den ensidiga uppsägningen av kärnenergiavtalet med Iran med strängare sanktioner mot landet och nu senast avrättningen av en Iransk general med följeslagare är bara ett par av de senaste exemplen.

Vi ser vidare att USA ska behålla trupper i Syrien för att kontrollera landets oljefält och roffa åt sig oljan därifrån.

Gentemot Europeiska länder använder USA ren utpressning i form av hot om repressalier om länderna inte köper dess varor eller följer dess diktat. Turkiet som valde ett ryskt luftvärnssystem i stället för ett från USA, hotas med sanktioner. Samma sak gäller Serbien som lutar åt det ryska systemet. Ett mer närliggande exempel är North Stream 2, det vill säga gasledningsbygget från S:t Petersburg i Ryssland till Tyskland via Östersjön. Alla inblandade företag utsätts för repressalier från USA. Stormakten vill istället att Tyskland och andra länder ska köpa den betydligt dyrare amerikanska gasen som ska fraktas med fartyg över Atlanten.

Hur har då Sverige utsatts för USA:s utpressningspolitik under de senaste åren? Sveriges köp av ett luftvärnssystem från USA trots att ett modernare franskt system hade kunnat köpas för halva priset, är ett tydligt exempel. Regeringens beslut att inte ratificera FN:s förbud mot kärnvapen, trots att man i FN röstade för den år 2017 är kanske det mest uppseendeväckande. I båda dessa fall har försvarsminister Hultqvist varit den som drivit på för att Sverige ska fatta de för USA mest lämpliga besluten. Vad gäller beslutet om att inte ratificera FN:s förbud mot kärnvapen har det sipprat ut att den amerikanske försvarsministern i brev till Hultqvist varnat för störningar i Sveriges samarbete med Nato om avtalet skrevs under.

USA anser sig stå över internationella lagar och överenskommelser och tar sig friheten att utföra utomrättsliga avrättningar över hela världen och att utsätta länder som inte kryper för dess diktat för sanktioner. Det man frågar sig när allt detta visas naket är vilka andra utpressningar har Sverige utsatts för under åren och vilka är vi utsatta för idag förutom de ovan nämnda?

Läs mer om