Tärendö föräldraförening har i ett flertal skrivelser till kommunen ifrågasatt riktigheten i underlaget som har legat till grund för beslutet om att flytta årskurs 6-9 till Pajala. Man påstår att kommunens beräkningar är felaktiga och har istället kommit med ett eget besparingsförslag för att spara drygt 700 000 kronor. Dessutom påstår man att barnen kommer behöva vänta orimligt länge på skolskjutsarna och får längre skoldagar. Dessa påståenden ska naturligtvis bemötas med korrekta fakta.
Samtliga beräkningar som har legat till grund för beslutet har gåtts igenom om och om igen. Och allting stämmer. Varje invändning från föräldraföreningen om felaktiga kalkyler har nagelfarits och visat sig vara felaktig. Gruppens egna siffror håller däremot inte vid en närmare granskning. Hälften av besparingen på 700 000 kronor kommer från stängningen av badhuset, ett helt annat beslut som redan är taget. En annan besparing som gruppen föreslår innebär att förskoledelen i Tärendö inte längre ska användas. Men vart ska förskolans barn ta vägen? Vilka lokaler ska de hålla till i? Där lämnar föräldraföreningen inga svar. Om vi ändå väljer att godta dessa 700 000 och räkna in badhuset i besparingen, innebär flytten av 6-9 att kommunen sparar över 2 miljoner kronor, nästan 3 gånger mer.
Redan idag kommer vissa elever till Tärendöskolan en stund innan lektionerna börjar, och ännu fler måste vänta på skolskjutsen efter skoldagens slut. Detta sker under tillsyn av skolans personal. Efter att flytten av årskurs 6-9 till Pajala är genomförd kommer eleverna att komma till skolan tidigare än idag. I så fall kan även undervisningen börja tidigare. Efter skoldagens slut kommer några elever behöva vänta något längre och andra något kortare på skolskjutsen hem. De som måste vänta kommer att ha tillsyn av skolans personal, precis som idag. I arbetet med schemaläggningen samt planeringen av skolskjutsarna kommer vi att lägga stor kraft för att minska väntetiderna för eleverna.
Som politiker sticker vi inte under stol med att flytten kommer att innebära tidigare och längre skoldagar för de yngre eleverna i Tärendö och innebär i det avseendet en försämring. Men detta måste ses i sitt sammanhang, att Pajala kommun som befinner sig i en ekonomisk krissituation ändå väljer att försöka behålla en liten skola med 19 elever i Tärendö. Detta just för att de allra yngsta barnen inte ska behöva åka in till Pajala eller Korpilombolo.