Kirunabon vill rädda tornen: "Fantastisk potential att göra fint"

I många andra städer månar man om stadens skyline och kulturbyggnader, inleder insändarskribenten "Trött Kirunabo" som frågar sig hur "Tuollatornens" framtid ser ut. "Det finns en fantastisk potential att göra något fint och bra."

Gruvlavarna i Kiruna.

Gruvlavarna i Kiruna.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2024-08-30 01:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gamla industribyggnader görs om till moderna byggnader där stadens industrihistoria kommer fram. Det kan till exempel vara ett gammalt bryggeri i Umeå, som blir en ny kulturplats.

Tuollatornen och de gamla tegelbyggnaderna är ett sådant exempel. Arkitekter och en grupp elever från Hjalmar Lundbohmsskolan tog fram ett lysande förslag för något år sedan, där natur- och kulturmiljön lyftes fram i området. Det finns en fantastisk potential att göra något fint och bra!

Det måste väl finnas andra alternativ än att riva för att frigöra mark, eller för säkerhetens skull, som LKAB:s informatör påstår?

Vi börjar uppriktigt sagt bli ganska trötta på allt det gamla och fina som rivs och smulas sönder.

Gör om och gör rätt, skapa en vacker mönsterstad, som Kiruna en gång i tiden var.

Svar direkt

Vi på LKAB är glada att det finns de som tycker det är vackert med gruvbyggnader. Det tycker vi också! Men laven vid den gamla Tuolluvaaragruvan utgör en risk och ett hinder för utvecklingen av byggbar mark. Därför värderar vi möjligheten att kunna bygga fler bostäder och ett nytt sjukhus högre i just detta fall.

Vi planerar också att bygga mer gruvinfrastruktur i Kirunaområdet som blir framtidens kulturmiljöer, till alla gruvälskares glädje!

Anders Lindberg, presschef på LKAB