Svar på insändaren "Tidtabellerna har havererat - nu tvingas vi ta bilen", NSD den 29 oktober.
Regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) i Norrbottens län vill först tacka för insändaren och förstår synpunkterna att tidtabellen innehåller luckor då all tidtabellplanering innebär många beroenden mellan bland annat arbetstider, andra trafikslag och antalet tillgängliga fordon.
Anledningen till att det sista tåget avgår relativt tidigt på eftermiddagarna från Haparanda är främst en brist på tillgängliga fordon. RKM arbetar tillsammans med Norrtåg för att ständigt försöka förbättra trafiken med de resurser som finns tillgängliga. En förbättring som sker i den tidtabell som kommer att börja gälla 13 december är bl a att det kommer att vara möjligt för resenärer från Luleå att resa till Haparanda på morgonen och vara på plats i Haparanda redan kl 07.24. Detta är resultatet från de synpunkter som vi fått angående önskemål om dubbelriktad morgon- och eftermiddagstrafik på sträckan Haparanda-Luleå. Fortfarande återstår att få till en optimal tågtrafik även på eftermiddagen. Den nya linjen Luleå-Haparanda är mycket spännande och vi tror att det finns en stor potential att utveckla den trafiken, inte minst med tanke på kopplingen till Finland.
Alternativ som finns idag för en god resa fram och åter till Haparanda är att kombinera olika kollektivtrafikslag i form av tåg och buss. Utöver de tre tåg som dagligen avgår i båda riktningarna finns det idag 11 avgångar med buss i Länstrafikens regi med god åtkomlighet till många mellanliggande hållplatser.
Samordningen av kollektivtrafiken är under utveckling i Norrbotten genom ett större pågående projekt benämnt ÅKERbär som syftar till att i ännu högre grad än idag integrera länets kollektivtrafik i ett system som hänger ihop utifrån ett resenärsperspektiv. Projektet innebär att se över vilka fordonsslag som ska användas för olika delsträckor, hur tidtabeller mellan alla bolag hänger ihop och att optimera bytespunkterna mellan bolagen.
Ett av projektets mål är att i bästa möjliga mån säkerställa optimala ”sömlösa” tidtabeller. Parallellt drivs ett annat projekt om ett gemensamt biljettsystem och vi kommer också att se över ett prissystem som bättre hänger ihop än dagens tämligen fragmenterade. Det kommer att ta tid att genomföra alla förändringar då ställtiden ofta är lång men målet är att vi med små steg kan starta införanden av förbättringar någon gång under senare delen av 2022.