Vindkraftsvetot åter inför attack –  agera i tid !

Kommuner har idag vetorätt mot vindkraftsutbyggnad, det vill säga rätten att säga nej tack.

"Vi kan nu förvänta oss att man försöker med en mildare variant än vetots avskaffande – att kommunen måste bestämma sig inom en kort tidsrymd", skriver Jan Hedman, ordförande i FSL.

"Vi kan nu förvänta oss att man försöker med en mildare variant än vetots avskaffande – att kommunen måste bestämma sig inom en kort tidsrymd", skriver Jan Hedman, ordförande i FSL.

Foto: Jens Ökvist

Insändare2020-06-17 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vindkraftsindustrin vill ha bort vetorätten, men har blivit varse att stödet för självstyret och det kommunala vetot är starkt ute i landets kommuner. Vi kan nu förvänta oss att man försöker med en mildare variant än vetots avskaffande – att kommunen måste bestämma sig inom en kort tidsrymd, i stället för i processens senare del som idag. Signaler i den riktningen har redan kommit ut. 

Tanken är förstås att det tar tid för det folkliga motståndet att formera sig, och om kommunen måste formulera ett ställningstagande redan i början av tillståndsprocessen, så hinner det folkliga motståndet inte komma igång innan bindande beslut är träffade.  Överrumpling och hemlighetsmakeri är en vanlig strategi i sammanhanget.

Argumentet är att folk borde kunna bestämma sig och säga hur de vill ha det, och inte släpa benen efter sig. Samtidigt är verkligheten som den är – erfarenheten visar att svenska folket inte är snabbrörliga, utan det tar ett halvår eller mer för en opinion att mobilisera sig – och det vet naturligtvis även vindkraftsfolket. Svensk demokratisk tradition är inte snabba puckar – man vill ofta noggrant begrunda. Vanligt är dock tyvärr att man först i efterhand beklagar sig över att inte ha agerat i tid – när det är försent.

Det förestår alltså sannolikt en politisk dragkamp om en lagändring, där vindkraftsintressena och våra vindkraftvänliga myndigheter och partier drar åt ett håll (snabbt beslut i vindkraftsärenden), medan de folkliga motkrafterna drar åt motsatt håll (väl tilltagen betänketid i vindkraftsärenden). Kanske blir Centerns ställningstagande avgörande i denna lokaldemokratiska principfråga.

Om du värnar din hembygd, och den samtidigt är intressant för vindkraftexploatörer, så engagera dig och var uppmärksam på vad som sker i kommunen och på kommunkontoret. Tänk på att dessa processer ofta inleds under största möjliga tystnad. Ofta i förtroendefull samverkan mellan kommunens större jordägare och deras vänner inom den kommunala förvaltningen, vindkraftsföretagen och dessas politiska bundsförvanter. 

Agera i tid !