Vindkraftsbroarna som brändes

Vindkraftverk på andra sidan finska gränsen planeras och väcker kritiken (gengrebild).

Vindkraftverk på andra sidan finska gränsen planeras och väcker kritiken (gengrebild).

Foto: Henrik Lindstedt

Insändare2024-02-28 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan var vd:n för Bay Wa Nordic och ledde ett informationsmöte i Risudden om den planerade vindkraftsparken i finska Karhakkamaa. Parken är tänkt att producera 1 400 Gwh om året. Detta kan jämföras med den totala produktionen av vindkraftsel i Finland år 2022: 11 545 Gwh. Karhakkamaa kommer att öka den finska produktionen av el från vindkraft med 12 procent eller 1/8-del. Det är således inget litet projekt som Bay Wa Nordic vill genomföra.

Upplägget för informationsmötet var mycket tydligt – vi skulle inte få ställa några frågor. I stället skulle vi som deltagare delas upp i mindre och mer lätthanterliga grupper. Efter mycket hagglande fick vi ställa två frågor. 

Stämningen var inte positiv under mötet. Snarare frustrerad för att vi inte skulle få ställa våra frågor och än mindre få några svar.

Priset togs dock när en pressad VD:n dristade sig till att säga: ”Vi skulle inte ens behövt vara här på plats.”

Ridå. Dags att lämna spektaklet.

Det finns mycket skrivet om hur vindkraftsprojekt ska genomföras. Naturvårdsverket skriver i sin rapport Vindval Rapport 7013 – Vindkraftens påverkan på människors intressen att det är omöjligt att diskutera vindkraft utan att ta upp förankring och medborgardeltagande hos de människor som berörs av vindkraften. När vd lägger locket på för frågor och inte ens vill vara på plats torpederas både förankringen och deltagandet på en och samma gång.

Om vi som berörs av Karhakkamaa skulle mötas med respekt och tas på allvar av de som driver projektet, skulle vi kunna känna förtroende för det som sägs och de som säger det.  Att gå på möten som är ett illa dolt sätt att ge formell fernissa över beslut som uppenbart redan är fattade hjälper inte.

I stället måste du göra din röst hörd om Karhakkamaa. Du måste engagera dig genom att lämna in ditt yttrande till Naturvårdsverket, remisstiden går ut den 29 mars. Du behöver påverka politiker du känner på bägge sidor av gränsen om vad som håller på att ske.