Vindkraft får snurr på satsningarna i norr

Utbyggnad av kärnkraft tar för lång tid. Det är vindkraft som behövs om industrisatsningarna i norr ska bli verklighet, enligt insändarskribenten.

Utbyggnad av kärnkraft tar för lång tid. Det är vindkraft som behövs om industrisatsningarna i norr ska bli verklighet, enligt insändarskribenten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2022-12-23 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sossarna och deras bundsförvanter lade ner Ringhals 1 och 2, basuneras ut i vårt konungarike av det blåbruna blocket som en sanning. Å visst, med en rösts övervikt vann de rödgröna i riksdagen för skrotning av två reaktorer i Ringhals. Klart som korvspad, vem som försatte oss i detta elelände, påstår Kristersson och Busch med emfas.  Korvspad är rätt simmigt slår det mig. Misstanken får mig att dyka ner med cyklopen och kolla.

2014 kom nya dekret från Strålsäkerhetsmyndigheten en funktion för oberoende härdkylning skulle installeras samt en del andra krav. Bara härdkylningen kostade en miljard. Detta skulle ha åtgärdats senast 2020. Insikten om härdkylningen kom från svallvågorna från katastrofen i Fukushima 2011, där elförsörjningen slogs ut. Om inte föreslagna åtgärder genomfördes skulle myndigheten stänga alla reaktorerna. Vattenfall beslöt installera härdkylning i Ringhals 3 och 4 och lägga ner Ringhals 1 och 2 fem år tidigare än beräknat. 2025 skulle reaktorerna vara uttjänta och utgöra säkerhetsrisker. Inom kärnklyvarbranschen bör säkerheten vara minst 110 procent. Ett helt land kan förödas för överskådlig tid. Ringhals bidrog med 16 procent av svensk energiförsörjning, i fortsättningen skulle anläggningen bidra med 10 procent. Att dessa 6 procent skulle förorsaka de höga elpriserna i EU och i Sverige är nys.

I debatten verkar det som att vi producerar mindre el än tidigare men i själva verket är det tvärtom. Elproduktionen i vindsnurrorna ökade från försumbara 3 TWh 2010 till 17 TWh 2015, nästan 2–3 kärnreaktorer. Tyvärr har jag inga siffror för nuvarande status men det är betydligt mer.

Det riksdagen tog ställning till vid den famösa omröstningen var att satsa flera miljarder på reaktorer som skulle vara uttjänta på 5 år och utgöra säkerhetsrisker. Riksdagsmajoriteten ansåg det vara bortkastade pengar. I mitt tycke ingen klandervärd insikt.

Kärnkraften sägs vara planerbar men detta är en sanning med modifikation. I Sverige har vi haft massor med oplanerade stopp. En kvarglömd dammsugare orsakade brand och ett år stopp vid Ringhals 2. Frankrike har 54 reaktorer, i sommar har 20 stått stilla av olika skäl. Detta och Rysslands energikrig mot EU har bidragit starkt till elinfernot, de 6 procenten i uttjänta Ringhals är spel för galleriet.

Att bygga ny kärnkraft tar 10-15 år i anspråk. Om de stora satsningarna i norr ska bli av är det vindkraft som gäller. LKAB håller med.

Fakta är bra, även besvärande. Det är min fasta övertygelse, samt att Norrland bör ingå i elprisstödet.