Som vanlig boende i Gällivare kommun (Koskullskulle) undrar man vart vanligt förnuft eller trovärdigt agerande med tillhörande uttalanden har tagit vägen gällande kommunala tjänstemän och politiker. Här två frågor direkt från reportern på SVT:s lokala nyheter (torsdagen den 6 april) till chefen på teknik- och samhällsförvaltningen i Gällivare kommun, Alexander Kult.
Vad anser Gällivare kommun om oron kring trafiksituationen kring Myranskolan? Svar från Kult: ”Trafiksituationen är utredd i och med detaljplanen för området”. Fråga två handlade om det planerade byggandet av entreprenörsbostäder; skulle de blockera byggandet av permanenta bostäder? Svar från Kult: "Det är alltid vårt första val att möjliggöra uppförande av permanenta bostäder”
Vad säger Kult egentligen?
Första svaret är en lätt lögn. Trafikutredningen är gjord för flera år sedan då området detaljplanerades för villor och flerfamiljshus med nya gator. Det blir naturligtvis annan trafik med konstant skiftgående människor utan lokal känsla med det som kommunen nu vill sparka igång 20-30 meter från skolgården.
Svar två är en rejäl lögn. Förstavalet från kommunens sida är bevisligen INTE permanenta bostäder, då entreprenörsbyggandet går före. Detta trots att detaljplan för fast boende funnits i flera år men ingen har erbjudits möjlighet till byggande av kommunen, trots att kön är lång.
Att kommunen ljuger och prioriterar boende som inte tillför skatteintäkter eller ökad befolkning är en gåta och helt emot deras egna visioner och utsagor. Dessa entreprenörsbostäder skulle dessutom ta i anspråk planerade permanenta tomter, för kanske 15 år.
Att sedan näst intill alla politiker var helt ovetande i ärendet och tackade Koskullskulles intresseförening för informationen är rent skrämmande, trots detta kunde kommunen gå ut till hugade spekulanter för anbud.
12 nya tvåbäddsstugor på Gällivare camping skulle lösa problemet och kunna stå kvar för fortsatt nyttjande i många år, istället för att blockera (besätta) ett villa- och flerfamiljsområde granne med skolan i upp till 15 år.
Sivert Öderyd, Koskullskulle
SVAR DIREKT
Gällivare kommun står inför den största industrisatsningen i modern historia, om inte den största någonsin. 400 miljarder kronor ska investeras i den gröna omställningen. Efterfrågan på arbetskraft är, trots pågående lågkonjunktur, redan extremt stor och den kommer att öka enormt de kommande åren.
Till detta har Malmfälten en bostadsmarknad som inte följer ”spelets regler”. Trots pågående lågkonjunktur ser vi att priserna på våra bostäder fortsätter att öka. Vår bostadsmarknad är vad vi kan kalla dopad. Den är dopad på de sätt att vi har företag som tack vare de satsningar som görs och kommer göras, köper upp lägenheter, villor och småhus till ibland kraftiga överpriser. De är tvingade att göra detta då det saknas annat boende för dem i Gällivare.
Den dopade bostadsmarknaden tillsammans med en i övriga landet pågående lågkonjunktur med skenande räntor gör det omöjligt för en småbarnsfamilj att ta sig in på bostadsmarknaden. De har helt enkelt inte råd att köpa en bostad.
För att kunna minska trycket på vår bostadsmarknad krävs det boenden som är vikta för entreprenörer. Kommunen ska inte bygga dessa boenden, vi kan däremot arrendera ut vår mark för att tillgodose efterfrågan. Vi jobbar väldigt hårt för att ta fram lämpliga områden där privata aktörer kan uppföra boenden för entreprenörer. Det finns vissa saker som behövs för att ett område ska vara intressant för en aktör att arrendera. Närhet till vatten och avlopp är en av dessa, detsamma gäller ström. När vi tar alla dessa saker i beaktande så finns det bara ett begränsat antal områden som kan vara av intresse.
Det kommer att påverka en del av oss, ja. Men för att vi ska kunna möta efterfrågan på arbetskraft samtidigt som vi fortsätter att utveckla Gällivare är detta en absolut nödvändighet. Och ta er tid att titta runt bland era grannhus, många av dem är redan idag entreprenörsbostäder.
Birgitta Larsson, ordförande kommunstyrelsen
Henrik Ölvebo, vice ordförande kommunstyrelsen
Stefan Kostenniemi och Mattias Liinanki, ordförande respektive vice ordförande i kommunstyrelsens samhällsplanerings- och teknikutskott