De senaste månaderna har vi gällivarebor läst mycket gällande vindkraft samt om de sju vindkraftsområden som kommunen har med i sitt förslag på ny översiktsplan. Mycket fokus läggs på hur skogen och byarna påverkas. En faktor som många inte känner till är att den västliga delen av Gällivare kommun redan märker av en negativ påverkan med anledning av vindkraftsutbyggnaden i länet.
Vi är många med fritidshus kring Porjus och Stora Luleälv som den senaste vintern upplevt extrema flödesförändringar i älven. Med flöde menas hur mycket vatten dammarna släpper ut. Variationer i flödena påverkar det känsliga ekosystem som finns kvar då dess arter fortfarande är anpassade för naturliga flöden. Vidare innebär det ännu mer livsfarliga isar för människor och djur än tidigare.
Tidigare år har dammarna vidhållit en relativt jämn vattennivå i älven, men när produktionen allt mer börjat anpassats efter vindkraftverkens elproduktion kan vattennivån pendla över en meter på samma dag. Vid plötsliga ändringar i flödena, till exempel från låga till mycket höga flöden, kan lekbottnar förstöras och fiskar, insekter, larver, och rom spolas bort. Likaså kan flödet plötsligt strypas och vattnet försvinna ur fåran. Då hinner ofta djurlivet inte söka sig till säkrare vatten. Fisk kan stängas in i pölar och där långsamt dö. Rom kan hamna på det torra och förstöras. Resultatet blir ett artfattigare ekosystem. (Älvräddarna, 2023)
Frågan som vi som vistas längs älven, samt i dess avrinningsområden i fjällen, ställer oss är hur de senaste årets kraftiga flödesförändringar kan anses som lagliga? Går Vattenfalls agerande i linje med att de samtidigt vill bygga mellan 385 och 625 vindkraftverk totalt i Storlandet och Hakkas? Oavsett anledning riskerar Vattenfall utrota det sista fisket vi har i älven.
Utbyggnaden av vindkraft i Norrbotten innebär med andra ord redan stora miljökonsekvenser för fisket och miljön i västra delen av kommunen. Att då Gällivare kommun verkar för att bygga ut vindkraften så mycket som möjligt, på även skogens och landsbygdens bekostnad, är för mig ett svek mot oss som bor här. Varför ska vi påverkas dubbelt när andra kommuner säger nej?
Jag uppmanar alla Gällivarebor, oavsett om ni är för eller emot vindkraft, att skriva under den namninsamling som pågår gällande folkomröstning om Ja eller Nej till mer vindkraft. Enligt mig är det inte bara Gällivare som ska bära ansvaret att förstöra natur för en ”grön” omställning.