Vi kan bygga bostäder, kulturhus och badhus, men det behövs även en mångfald på arbetsmarknaden, för att vara attraktiva. Där behövs det lokala, det nära, det som snabbt kan se och anpassa sig efter hur den lokala marknaden ser ut.
Men de här mindre, lokala företagen behöver också stöd, ett stöd som ibland måste få kosta. Med stöd får de modet att bredda sig, att växa och utvecklas, och med det skapas fler arbetsplatser. Vi blir inte längre beroende av ett eller två stora företag, utan de stora tillsammans med de många små kan gemensamt bära kommunens arbetsmarknad.
Att agera som kommunen i Kiruna nu gör, genom att inta en syn på företagsstöd som att det aldrig får kosta något, det fungerar inte i längden. Att samtidigt ständigt hänge sig åt motstånd mot de stora företagen och skära i sin egen verksamhet. Allt det gör att möjligheten till en mångsidig arbetsmarknad i Kiruna, blir väldigt liten.
Våra medlemmar inom LO-facken är beroende av att företag har rimliga förutsättningar för sin verksamhet. De är beroende av att det finns förutsägbarhet, ett fungerande företagsstöd och en konstruktiv dialog mellan företagens företrädare och kommunens dito.
När kommunens agerande nu till och med driver väl fungerande, lokala företag, till nedläggning, så måste det anses vara ett misslyckande. När kommunledningen dessutom aviserar neddragningar inom den offentliga sektorn, så drabbar det våra medlemmar dubbelt upp. När man försvårar för den privata sektorn att bedriva sin verksamhet och drar ner på sin egen, vem ska då skapa jobben i Kiruna, hur ska Kiruna då kunna utvecklas och vara en attraktiv kommun.
Den nuvarande kommunledningen behöver börja samverka kring Kirunas framtid, med LKAB, och med de mindre företagen. Man behöver lägga ner prestige, stolthet, och våga satsa på våra lokala företagare, man måste vilja skapa framtidstro och vara lösningsorienterade.
Annars fruktar vi att vårt nya centrum kommer att stå öde och flyttlassen går söderut i en allt stridare ström. Det är våra medlemmar som bygger Kiruna, och om deras arbetsplatser försvinner, om deras framtidstro och förhoppningar grusas, vad finns då kvar av framtiden för oss häruppe?
Vem ska skapa jobben i det framtida Kiruna?
I Sverige framhåller vi ofta de stora teknik- och naturresursföretagens betydelse för den svenska arbetsmarknaden och den svenska ekonomin. Men faktum är att de flesta jobb i Sverige skapas i små och medelstora företag, så även i Kiruna.
De mindre lokala företagen i Kiruna behöver också stöd, som måste få kosta, skriver insändarskribenterna.
Foto: Maria Unga
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.