Sverige står inför en stor och övergripande strukturförändring – en gemensam inriktning för samverkan kring de mest sjuka äldre, den patientgrupp som upptar mest resurser och kostnader.
Fram till 2025 kommer denna grupp att stå för en 20–40-procentig ökning, gäller både för kommuner och regioner. Den ”nära vården” ska utgöra basen i svensk hälso- och sjukvård. Denna förändring ska förhoppningsvis kunna ge bättre ekonomi, vårdkvalitet, arbetsmiljö, livskvalitet för patienter och närstående, mindre dyr sjukhusvård, lägre ökningstakt i kommunal hemsjukvård, reducerad hemtjänst, inga kostnader för växelvård/ korttidsboende.
Regeringens utredare Dag Norén har förbrukat många timmar på att åka runt och frälsa oss inför vad som står för dörren, det vill säga” det nya tänket och lösningen”. Att arbeta på nya sätt kan leda till utveckling påtalar Norén. Utredningen kring samarbetet mellan kommun och region kring ” god och nära vård på nya sätt” det vill säga en nödvändig strukturförändring där den nära vården mestadels ska utföras i det egna hemmet. Den allt betydande kostnadsutvecklingen tillsammans med kompetensförsörjningsklyftan gör att regeringen vill se en gemensam inriktning för samverkan kring de mest sjuka äldre, troligen mest beroende på allt ökande kostnader och tilltagande resursbehov.
Svensk välfärd behöver 508 000 personer fram till 2026, mestadels undersköterskor! Vem ska fylla dessa hål? Vem tar ansvaret för och tillser att respekten för avsedd yrkesutbildning och skicklighet som avkrävs för detta arbete med främst äldre multisjuka äldre efterlevs?
Många kommuner, till exempel Haparanda löser situationen med att sänka ribban och anställa helt outbildad personal trots alltmer komplexa vårduppgifter, hur oansvarigt som helst, både mot brukarna men även mot personalen!
Före detta regiorådet Maria Stenberg uttryckte sig väldigt tydligt: ” slutenvårdsplatserna på sjukhusen är inte anpassade eller avsedda för gamla”. Var ska då alla gamla multisjuka med stora vårdbehov ta vägen när snart ingen huvudman vill veta av dom? Vem ska orka med att ta hand om dom i hemmen? God och nära vård på nya sätt, låt oss hoppas på det bästa gott folk.