Vem ska hinna lära upp outbildad personal?

Utbildad personal krävs för patientsäkerhet i vård och omsorg. Det är budskapet från insändarskribenten.

Utbildad personal krävs för patientsäkerhet i vård och omsorg. Det är budskapet från insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-02-20 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kalix kommun, likt flertalet andra och kommande kommuner fortsätter det fatala misstaget att köpa sig fri från ansvar (i detta fall ynka 10 000 kr i brutto) för att på lång sikt trygga återväxt och hållbar utveckling av en patientsäker vård och omsorg inom hela socialförvaltningen.

Malin Drugge, områdeschef vid särskilt boende, uttalar sig i NSD 11/2: "Vi ser gärna att vikarierna är undersköterskor eller vårdbiträden men att det inte lär täcka behovet med dessa. Det är en utopi om vi tror att vi når hela vägen med dom”. ” Det är lyckosamt om vi får vikarier som läser vård och omsorg”.

Områdeschefen fortsätter sin kravspecifikation och säger: ”Du får gärna ha erfarenhet av vård och omsorg men om Du inte har det så får Du lära dig, vi anpassar arbetet så att det fungerar, Du får till en början uppdrag som Du klarar av”.

Den stora frågan blir, anser jag, VEM eller VILKA ur den ordinarie personalen ska under den ordinarie och intensiva arbetstiden hinna med att lära upp och anpassa arbetet för en helt outbildad? Idag hinner de ju inte många gånger med sig själv. Ta ansvaret att lära ut och utföra de så oerhört viktiga arbetsmomenten som exempelvis tunga lyft med rätt lyftteknik (kan ge arbetsskador för livet om det inte utförs rätt), delegation av livsviktiga läkemedel, personlig och nära omvårdnad med trycksårsförebyggande insatser, vändning i säng, toalettbesök med hjälpmedel, matning av personer med sväljsvårigheter, personligt bemötande, sekretess, med mera. 

Här tilltalar definitivt inte det tidigare exemplet  och rena skämtet från Haparanda kommun –”två timmars introduktionsutbildning, resten får Du lära dig ute på arbetsplatsen”. Herre min skapare, är det inte dylika uttalanden från ledande tjänstemän, politiker som skapar ett förakt av deras inkompetens? Ett rent förlöjligande mot personal med lång erfarenhet, personal som besitter goda kunskaper på hur det praktiska arbetet inom vård och omsorg egentligen fungerar och dessutom vilka kunskaper som avkrävs för att ge de äldre den patientsäkra vård de så väl förtjänar! 

Nu verkar Kalix kommuns företrädare fortsätta måla upp en falsk målbild med uttalanden såsom ”en ren utopi att vi når hela vägen med dom, de lär inte täcka behovet” osv. 

För en varaktig och hållbar utveckling av vår svenska välfärd krävs att politiker och tjänstemän frångår sina alltid så fagra, falska och löftesrika uttalanden.  Ge personalen de förutsättningar de ständigt påtalar – en lön att leva på, ett lägsta krav på utbildning för att utföra viktiga arbetsmoment (inte bara för maskiner inom industrin), en schemakonstruktion som kan individ anpassas, en tillräcklig personalstat som inte förtär. 

Ge våra gamla den respekt de förtjänar, de är människor likt vi andra som ska äga den oinskränkta rätten att ” äga ett värde” och ges en prioritering därefter!  

 
 
 
 
 
 
Läs mer om